Glas Javnosti

LEČENJE SVE NEIZVESNIJE! Pacijenti dolaze u sve gorem stanju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Profesor Lazar Davidović, vaskularni hirurg i dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu navodi da pandemija na brojne načine negativno utiče na lečenje ne samo vaskularnih nego i svih ostalih bolesnika.

 Ističe da zbog odlaganja operacija na Klinici za vaskularnu hirurgiju sada pacijenti dolaze u gorem stanju.

On je za RTS naveo da u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije na Klinici za vaskularnu hirurgiju već dve godine ne rade tri, već dve operacione sale i da je zbog toga odloženo operativno lečenje onih pacijenata kod kojih je to bilo moguće. Međutim, dodaje, sada oni dolaze u gorem stanju sa jednom kompleksnijom situacijom.

"Na našoj klinici već dve godine ne rade tri već dve operacione sale, znači 60 do 70 odsto kapaciteta zato je odloženo operativno lečenje ne malog broja bolesnika. Oni čije lečenje je moglo biti odloženo prošle i pretprošle godine sad dolaze u daleko gorem stanju sa jednom kompleksnijom situacijom koje njihovo lečenje čini neizvesnijim", objašnjava Davidović.

Navodi da je određen broj njihovih anesteziologa i sestra stalno angažovan u Batajnici.

"Zatim, moramo voditi računa o fizičkoj distanci među bolesnicima, pa kapaciteti ne mogu biti popunjeni. Dakle, na brojne načine kovid pandemija negativno utiče na lečenje ne samo vaskularnih nego i svih ostlih bolesnika", ističe Davidović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR