Glas Javnosti

SVE ČEŠĆI MLAĐI PACIJENTI! Tokom pandemije povećao se broj MOŽDANIH UDARA: Ovo su PRVI SIMPTOMI, ako ih primetite HITNO se javite lekaru!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Direktorka specijalne bolnice "Sveti Sava" Marjana Vukićević izjavila je da nova istraživanja govore da kovid od tri do pet puta povećava rizik od nastajanja moždanog udara.

Broj ozbiljnih moždanih udara, pogotovo u drugom talasu delta soja, povećan je pet posto, kaže neurolog, direktorka bolnice. 

- Virus izaziva multiorganske promene, promene na krvnom sudu, dovodi do upale zida, zid se sužava i na tom mestu može doći do zapušenja krvnog suda. S druge strane, povećava zgrušavanje krvi, što predstavlja rizik za nastajanje moždanog udara - objašnjava dr Vukićević.

Dodaje da se u vreme kovida nisu javljali samo pacijenti starije životne dobi.

- Imali smo pacijente od 21, 27 i 32 godine koji su imali moždani udar. Na sreću, mladi ljudi su prepoznali bolest na vreme i došli u bolnicu po pomoć - ističe neurolog Marjana Vukićević.

Naglašava da je u bolnici trenutno 150 pacijenata, od čega 30 na kovid odeljenju. Broj je znatno smanjen, u vreme najviše obolelih od omikron soja bilo je 60 pacijenata.

- Kada se porede sva tri talasa kovida, beta soj je bio najteži jer pacijenti nisu bili vakcinisani, nismo bili pripremljeni na sve to i u toj fazi smo imali najteže moždane udare. U delta soju smo imali vakcinisane pacijente sa blažim oblicima bolesti. Kada se pogledaju snimci, mnogo je bolja slika kod omikrona na plućima. Ima i tu pacijenata koji su lošeg imuniteta i lošije slike na plućima, ali se kod mozga ne razlikuju od zdravih pacijeneta. Kod delta soja su to bili teški moždani udari, gde su zahvaćeni veliki krvni sudovi - objašnjava dr Vukićević, prenosi Blic. 

Poručuje da je najbitnije da se prepozna otežan govor, da se lice iskrivilo, da je oslabila ruka ili noga, da je kretanje otežano i da se što hitnije dođe do bolnice.

Prema istraživanjima, moždani udar je bolest od koje se najčešće umire u našoj zemlji. Čak 20 procenata obelelih od ove bolesti je mlađe od 45 godina. U kliničkom centru u Kragujevcu od početka korone broj moždanih udara se povećao.

Profesor doktor Marina Petrović kaže da je infekcija kovdom 19 povezana sa većim brojem neuroloških manifestacija.

- Skoro 35 do 40 posto obolelih od kovida ima neku od neuroloških manifestacija. Ti pacijenti su u većoj opasnosti od kovida. Mi smo od marta 2020. pa do danas u UKC Kragujevac hospitalizovali 978 pacijenata koji su lečeni od teže slike moždanog udara i oko 500 pacijenata koji su ambulatno lečeni od lakših oblika moždanog udara - ističe dr Petrović.

Prema njenim rečima, najčešći su stariji pacijneti koji imaju faktore rizika: šećernu bolest, hipertenziju, druga kardiovaskularna oboljenja, gojaznost, koji puše, konzumiraju alkohol ili psihoaktivne supstance.

- Jedan broj obolelih od kovida bio je mlađe životne dobi. Mi smo lečili pacijenta od kovida od 27 godina koji je u postkovid periodu imao moždani udar - rekla je dr Petrović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR