Glas Javnosti

LAŽNO MASLINOVO ULJE PREPRAVILO TRŽIŠTE: Evo kako da razlikujete falsifikat od originala

Društvo
Autor: Glas javnosti

Treba obratiti pažnju na miris, vrstu pakovanja i ono što je prema mišljenju stručnjaka najvažnije – ukus.

Ako miris podseća na vosak, vino, odnosno sirće, ili je neutralan, to ukazuje da je u boci mešavina i da maslinovo ulje nije prirodno Maslinovo ulje je jedan od najfalsifikovanijih proizvoda, ali i dalje mali broj potrošača zna da razlikuje prirodno od mešavine različitih ulja u koje je dodata zelena boja, prenosi portal „Poslovni”.

Ovo je posebno karakteristično za najskuplje ekstradevičansko ulje. Kako se ističe, zelena boja ovog ulja ništa ne znači jer će i mešavina suncokretovog ili sojinog ulja s maslinovim poprimiti ovu boju, ali će promeniti i miris i ukus. Zato se navodi da je čulo ukusa najvažnije prilikom raspoznavanja šta je pravo, a šta lažno ekstradevičansko ulje.


Savet je da se ovo proveri pomoću jednostavne metode – potrebno je maslinovo ulje sipati u staklenu čašu za žestoka pića. Jednom rukom treba preklopiti čašicu, a drugom je držati bar jedan minut da bi se ulje zagrejalo i potom pomirisati. Ako se oseti miris voća, bilja, povrća ili orašastih plodova – npr. paradajza ili badema – ili intenzivan miris poput rukole, znači da je reč o kvalitetnom i čistom ulju. S druge strane, navode poznavaoci, ako miris podseća na vosak, vino, odnosno sirće, ili je neutralan, to ukazuje da je u boci mešavina, tj. da nije prirodno maslinovo ulje.

Kako se navodi na sajtu „Centar zdravlja”, ako malo ulja nakratko zadržite u ustima, a potom ga progutate i osetite intenzivan ukus bilja, to znači da je ulje čisto. Ukoliko se i malo zakašljete, to je takođe dobar znak da proizvođač ne podvaljuje i da zaista prodaje kvalitetno i čisto ekstradevičansko ulje jer je ono gorko i nadražuje grlo. Stručnjaci napominju i da se danas na globalnom tržištu prodaju velike količine lažnog ili pomešanog maslinovog ulja, tako da ga treba kupovati od proverenih proizvođača, a u slučaju kupovine domaćih proizvoda savetuju potrošačima da ga prvo isprobaju. Pravo maslinovo ulje uvek treba čuvati u tamnim staklenim bocama na tamnom i hladnom mestu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR