Maslinovo ulje jedna od najzdravijih namirnica na svetu, ipak postoje situacije u kojima ga nikako ne bi trebalo koristiti.
Ne pržiti sa njim hranu
Maslinovo ulje je izuzetno dobro za zdravlje srca, ali postaje štetno kada ga izložimo visokim temperaturama. Iako ova tema izaziva brojne polemike, bolje je prevenirati potencijalnu štetu. Ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da zagrevanjem uništavamo strukturu ulja. Umesto toga, maslinovo ulje radije koristite kao “začin” gotovom jelu.
Za roštilj
Postoji mnogo recepata za marinadu u kojima se spominje maslinovo ulje. Iako nije štetno, potpuno je nepotrebno koristiti maslinovo ulje u ove svrhe jer ono jednostavno izgori. Zapravo, meso i povrće za roštilj nije potrebno nauljiti. Dovoljno je to učiniti sa rešetkama roštilja, a namirnice marinirati u suvim začinima piše N1
Za lice i negu
Mnogi koriste maslinovo ulje i u kozmetičke svrhe, najčešće kao masku za kosu, ulje za masažu ili negu kože. Međutim, kada je reč o licu, maslinovo ulje treba izbegavati! Razlog tome je što je maslinovo ulje gusto i zatvara pore i zato bi osobe koje su sklone aknama trebalo da ga izbace iz svoje kozmetičke rutine, prenosi Centar zdravlja.