Glas Javnosti

LAJKOVČANIN DUŠAN PRONALAZI SVEDOČANSTVA KOLUBARSKE BITKE: Čuvar znamenja jedne od najvećih SRPSKIH POBEDA! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kolubarska bitka spada u najznačajnije pobede srpske vojske u njenoj istoriji ali u bitku koja je označila prvi pobedu saveznika u Velikom ratu 1914. godine. Materijalna svedočanstva Kolubarske bitke pronalazi već godinama Dušan Milovanović iz Lajkovca.

Pune četiri godine je Lajkovčanin Dušan Milovanović detektorom za metal istraživao Vrače brdo u selu Ćelije kod Ibarske magistrale, poprište žestokih borbi u Kolubarskoj bici. U pionirskom poduhvatu arheologije bojišta, iz zemlje je izvukao delove oružja, opreme i uniformi, čaure i ordenje, do sada nepoznata svedočanstva iz slavnog boja srpske vojske.

Dušanu Milovanoviću su izvori informacija bili ratni dnevnici srpske i austrougarske vojske, za rad na terenu i pronalaženje u zemlji sakrivenih predmeta koristio je priručni detektor za metal koji radi do 20 centimetara dubine, a motiv da se upusti u istraživanje svakog pedlja od 16 kvadratnih kilometara prostora na kojem su se desetak dana tokom Kolubarske bitke žestoko tukle dve vojske, bilo je to što je poreklom iz Ćelija.

wikipedia

Rezultat je, uz mnoštvo otkrivenih predmeta, i mapa na kojoj je precizno ubeležio položaje srpskih i austrougarskih jedinica.

– Želeo sam da otkrijem kretanja jedinica u periodu posle prelaska srpske vojske preko Kolubare i zauzimanja prostora na desnoj obali reke, u oblasti Vračeg brda i Čovke, pa sve do napuštanja položaja sredinom novembra 1914. godine. Prvo sam istraživao gde su bili rovovi, ali se veoma teško uočavaju, jer su u međuvremenu mnogi zatrpani – priča glavni poslovođa za elektroniku i automatiku površinskog kopa “Polje B” Rudarskog basena “Kolubara”.

Kako kaže, ratna dokumentacija navodi da je na Vrače brdu bila Moravska divizija, naoružana domaćim puškama tipa “mauzer koka”, a susedna Timočka prvog poziva, koja je bila stacionirana u pravcu Lazarevca, imala je ruske “mozin nagan”.

– Pronalazeći čaure u zemlji, tačno sam locirao gde su ove divizije bile. I Drinska divizija drugog poziva, locirana prema selu Županjac, imala je “mozin nagan” puške. U ratnim dnevnicima pronašao sam i podatak da su Moravskoj kao pojačanje upućivani pukovi Timočke divizije, pa sam nastojao da ustanovim i njihovo kretanje na položajima – kaže Milovanović.

Ručnim detektorom otkrio je i nekoliko projektila, takozvanih ručnih “Vasićevih bombi”, koje su potom preuzele nadležne ekipe MUP-a. Sem oruđa, Milovanovićeva kolekcija na ovaj način prikupljena na terenu gde su se odigravali krvavi sukobi, sadrži i dva ordena Petrova krsta, spomenice iz 1913. godine za učešće u Drugom balkanskom ratu, razne novčiće i dugmad sa uniformi srpske i austrougarske vojske.

– Kao što pronađene čaure pokazuju tačan položaj određenih jedinica, lični predmeti govore o sudbinama vojnika koji su u borbama učestvovali. Posebno mi je bio zanimljiv jedan prsten napravljen od turskog novčića, po čemu pretpostavljam da ga je nosio naš vojnik sa juga Srbije – ističe Dušan.

Konačno, kako kaže, spreman je da sve nađene predmete ustupi zavičajnom ili vojnom muzeju, s obzirom na to da oni u dodiru sa vazduhom sve više korodiraju, pa je neophodno da budu smešteni u odgovarajući prostor.

– Koliko mi je poznato, kod nas, sem mene, niko se još nije bavio ovakvim istraživanjem, iako je takozvana arheologija bojišta, kako bi se na osnovu pronađenih predmeta utvrdili tačni položaji vojske, postala svetski trend u istorijskoj nauci. Tako su, na primer, u SAD do najsitnijih detalja istražili čuvenu bitku kod Litl Big Horna – zaključuje Milovanović, koji i dalje čeka da se javi neko zainteresovan da preuzme prikupljene artefakte Kolubarske bitke.

Milovanović je istraživao i teren gde je, po podacima iz ratnih dnevnika, trebalo da se nalazi i čuveni drugi pešadijski Gvozdeni puk – na isturenom položaju do reka LJig i Kolubara.

– Zaista, na tim mestima sam pronašao čaure i delove pušaka tipa “mauzer koka”, kojima su bili naoružani, ali dokumentacija navodi da je puk posle nekoliko dana premešten na zapadni plato Vrače brda, ka selu Ćelije. Međutim, pretražujući taj teren, nisam mogao da pronađem gde se taj elitni puk srpske vojske tačno nalazio – kaže on.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR