Glas Javnosti

SRBI NEĆE NI ZA 8.000 DNEVNO! Stižu radnici iz Nepala, Indije i Pakistana

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srpsku malinu ovoga leta braće sezonski radnici koji dolaze čak iz Nepala, a u malinjake u okolini Arilja, Ivanjice, Požege, Nove Varoši berači stižu i iz Indije i Pakistana.

Dolazak ovih radnika neophodan je zato što u Srbiji, i pored odlične zarade, nema dovoljno zainteresovanih za branje malina. 

Prema rečima vlasnika plantaža malina, na oglase za radnike skoro da se niko ne javlja, a sezona branja se približava. Zarada je, kako kažu, više nego dobra, ali naši ljudi naprosto ne žele da rade ovaj posao. U jeku berbe dnevnica za berače dostići će i 8.000 dinara (najmanja zagarantovana je 5.000 plus hrana i smeštaj), pa je za oko mesec dana moguće zaraditi i 150.000 dinara.


Svake godine najviše radnika dolazi sa juga Srbije, iz Vojvodine i Republike Srpske, a ove godine nam agencije za zapošljavanje nude radnike iz daleke Indije, Nepala, Pakistana. Malinari već kalkulišu i prave računicu i sigurno je da ovogodišnji rod neće da prepuste slučaju pošto je najavljena otkupna cena nikad viša - kaže Božo Joković, direktor zadruge "Agro eko voće".

Svetlana Cvijanović iz Saveza poljoprivrednih proizvođača zapadne Srbije ističe da posao jeste težak, ali da vredi da se čovek pomuči. - Mi smo primorani da plaćamo puno, jer će u suprotnom da nam propadne rod, a to ne smemo da dozvolimo, prenosi Kurir.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR