Glas Javnosti

Krušik moli sindikate da usklade zahteve o povećanju plata sa mogućnostima fabrike

Društvo
Autor: Glas javnosti

Krušik je zamolio radnike da pristupe pregovorima u dobroj veri sa ciljem postizanja obostrano prihvatljivog rešenja, prenosi N1.

Krušik je saopštio da moli zaposlene i reprezentativne sindikate da svoje zahteve usklade sa mogućnostima fabrike.
"Svaki nerazuman i nepromišljen potez može izazvati dalekosežne negativne posledice na poslovanje fabrike, i najgore od svega mnoge poštene zaposlene ostaviti bez radnog mesta", naveli su u saopštenju.

Kako N1 podseća, radnici vojnog dela HK Krušik nisu prihvatili ni najnoviju ponudu rukovodstva o povećanju zarada i odlučili su se za još jednu obustavu rada u trajanju od sat vremena, saznaje N1 iz pouzdanih izvora. Štrajk upozorenja trebalo bi da bude održan ubrzo nakon uskršnjih praznika. Dosadašnji zahtev da im zarade budu linerano povećane za 10.000 dinara u neto iznosu je izmenjen i sada zahtevaju povećanje zarada za 25 odsto.
"Evidentna je neprincipijelnost u ponašanju strana u pregovorima, gde sindikalni predstavnici na svaki ustupak rukovodstva i pokušaj rešavanja situacije u skladu sa mogućnostima fabrike i u najboljem interesu radnika reaguju podizanjem zahteva, što je krajnje nerazumno i što vodi u pravcu sigurnog urušavanja fabrike. Rukovodstvo kompanije trudeći se da u najboljoj veri nađe rešenje na obostrano zadovoljstvo, tolerišući nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju lica koja se predstavljaju kao predstavnici zaposlenih, stalno nailazi na otpor i prepreke koje zbunjuju kako pregovarački tim tako i zaposlene", saopštio je "Krušik".
 
Navode da pored značajnih iznosa obaveza koje nisu izmirivane u prethodnim godinama, fabrika ima neispunjene ugovorne obaveze i prema Ministarstvu odbrane vredne preko 12 miliona evra.
 
"Pojedini ugovori kasne četiri i više godina, a dobijeni avansi su odavno utrošeni u zarade zaposlenih. Posebno ukazujemo na činjenicu da fabrika trenutno upošljava oko 2.300 zaposlenih, a analize renomirane revizorske kuće koja prati poslovanje fabrike pokazuju da je za godišnju realizaciju od 80 do 120 miliona evra optimalno brojno stanje do 1.800 zaposlenih. Krušik dodatno opterećuje i neadekvatna školska sprema zaposlenih, jer je 1.027 sa osnovnom školom i 468 zaposlenih sa dva i tri razreda srednje škole što čini 64% od ukupnog broja", dodali su.
"Krušik" je saopštio da predlog rukovodstva podrazumeva sedam jednokratnih povećanja zarada do kraja godine.
 
"Ukupan bruto iznos sedam jednokratnih povećanja je veći od ukupnog iznosa po zahtevu reprezentativnih sindikata. Ključna razlika između predloga rukovodstva i najnovijeg zahteva štrajkačkog odbora je u tome što je rukovodstvo predloženim rešenjem primat dalo finansijskoj podršci socijalno najugroženijim kategorijama, dok predlog reprezentativnih sindikata podrazumeva linearno povećanje zarada svim kategorijama", saopšteno je.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR