Glas Javnosti

KRIVIČNE PRIJAVE ZBOG KRAĐE DRVEĆA:Zbog nelegalne seče nestaju hiljade hektara šume

Društvo
Autor: Glas javnosti

Policijski službenici su od početka godine do kraja avgusta podneli 316 krivičnih prijava protiv 253 osobe za izvršenih 317 šumskih krađa u našoj zemlji, podaci su MUP-a Srbije dostavljeni "Politici".

Najviše otkrivenih za ova krivična dela evidentirano je na teritorijama područnih policijskih uprava u Vranju, Leskovcu, Nišu, Zaječaru i Novom Sadu - navode iz Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine.

U Srbiji godišnje nestanu hiljade hektara šuma.


Šumokradice su pod budnim okom policije i inspektora na teritoriji cele zemlje, a iz MUP-a apeluju na građane koji su trpeli štetu da prijave slučajeve nadležnoj policijskoj upravi kako bi inspektori u najkraćem roku uhvatili i procesuirali osumnjičene.


U opštini Kuršumlija, situacija je kompleksnija.

Oko administrativne linije sa Kosovom, zbog upada naoružanih bandi šumokradica sa kosovske strane, i malobrojni meštani koji su tu ostali svakodnevno strahuju i za svoju bezbednost. Nelegalna seča šuma u Kopnenoj zoni bezbednosti izražena je već godinama, a pripadnici MUP-a koji rade u područjima tih policijskih uprava imaju ozbiljan problem sa pustošenjem šuma i šumokradicama. Na ovom terenu ugrožena je i firma "Srbijašume" koja održava šumske predele.

Prema raspoloživim podacima, prošle godine je u Srbiji ilegalno isečeno 19.205 kubika drveta i to najviše ogrevnog lišćara – 11.722 kubika. Šumokradice su 2021. bile najaktivnije u regionu južne i istočne Srbije gde je bespravno posečeno 14.380 kubika, dok je u regionu Šumadije i zapadne Srbije nelegalno oboren 3.961 kubik drveta.



Zbog pustošenja šumskog fonda štetu trpi i budžet Srbije, ali i ekologija naše zemlje.

Zakon o šumama i Krivični zakonik predviđaju stroge sankcije za šumokradice. Tako su za pustošenje šuma ili šumsku krađu zaprećene novčana i kazna zatvora od jedne do tri godine, u zavisnosti od količine oborenog drveta, prenosi Politika.

U članu 275 zakonika piše da ko radi krađe obori u šumi, parku ili drvoredu jedno ili više stabala, a količina oborenog drveta je veća od jednog kubnog metra, kazniće se novčano ili zatvorom do jedne godine.

Ako je delo učinjeno u nameri da se oboreno drvo proda, ili ako je količina oborenog drveta veća od pet kubnih metara ili ako je delo izvršeno u zaštićenoj šumi, nacionalnom parku ili drugoj šumi sa posebnom namenom, učinilac će biti kažnjen novčano ili zatvorom do tri godine.

Prema Zakonu o šumama, novčane kazne za bespravnu seču su od 10.000 do 3.000.000 dinara, u zavisnosti od toga da li šumu seče fizičko lice, preduzetnik ili pravno lice.


Prema Nacionalnoj inventuri šuma Republike Srbije iz 2009. godine ukupna površina šuma u Srbiji iznosi 2.252.400 hektara što je 29,1 odsto od ukupne površine teritorije Srbije. Od toga u državnom vlasništvu je 1.194.000 hektara ili 53 odsto, a u privatnom 1.058.400 hektara ili 47 procenata, navodi se na sajtu "Srbijašume". Šumovitost Srbije od 29,1 odsto bliska je svetskoj koja iznosi 30 procenata, a znatno je niža od evropske koja dostiže 46 odsto. Šumovitost u našoj zemlji približna je sa šumovitošću Rumunije (28 odsto), Španije (28,8), Francuske i Grčke (27,9).

Srbija se smatra srednje šumovitom zemljom.

Uvećanje šumovitosti u odnosu na referentnu 1979. iznosi 5,2 procenta, što je svakako imalo pozitivan uticaj na stanje i kvalitet životne sredine u celini, piše na sajtu "Srbijašume". Površina šuma u Srbiji u odnosu na broj stanovnika iznosi 0,3 hektara po stanovniku.

Na meti kradljivaca i drva za ogrev


Od prošlog do ovog septembra sve je drastično poskupelo, pa i drva za ogrev. Kubik je pred kraj prošlog leta koštao oko 50 evra u proseku dok mu je trenutna prosečna cena oko 10.000 dinara (od 8.000 do 12.000). Zato i ne čudi porast broja ilegalne seče šuma, a pre desetak dana je čak zabeležen i slučaj krađe drva iz školskog dvorišta.


Ovu "akciju" izveli su tinejdžeri, jedan 18-godišnjak i trojica 16-godišnjaka iz Vranja, protiv kojih je policija podnela krivične prijave. Oni su iz dvorišta dve osnovne škole u tom gradu ukrali spremna ogrevna drva. Kako navode iz policije, tinejdžeri su prvo u noći između 12. i 13. septembra ukrali drva, skladištena ispred kotlarnice, iz jednog školskog dvorišta, a u noći između 14. i 15. septembra i iz dvorišta druge osnovne škole. Drva su nađena i vraćena školama.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR