Glas Javnosti

I NEMCI SE GREJU NA DRVA: Cene ogreva u vrtoglavom porastu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Usred vrtoglavih cena gasa, nafte i struje, Nemci se sve više okreću drvima za grejanje svojih domova, zbog čega su se cene skoro udvostručile u odnosu na prošlu godinu.

Već nedeljama gas ne prolazi kroz Severni tok 1, nemačke nuklearne elektrane bi trebalo da budu zatvorene, a vlada spasava energetske kompanije levo i desno. Uprkos upozorenjima o potencijalnim isključenjima struje, potrošači nastavljaju da kupuju grejalice.

Nedavne političke izjave su doprinele zabrinutosti. "Nemačka bi mogla dobro da preživi predstojeću zimu“ pod uslovom da "imamo sreće sa vremenom“ i da uštedimo dovoljno gasa, objasnio je ministar ekonomije Robert Habek.

U nemačkom političkom diskursu, ovo je protumačeno kao uzdanje u sreću da se preživi zima.


U tom kontekstu, piše Euraktiv, značajan skok cena drveta ne iznenađuje. "Nekima je čudno što cena peleta raste. Meni nije. Kada cena dobra poraste, ljudi traže zamenu i dižu cenu zamenama", rekao je Lajon Hirt, profesor energetskog tržišta u školi Herti u Berlinu.

Cene peleta i ogrevnog drveta porasle su za 85,7% u odnosu na prošlu godinu. Najdrastičnije poskupljenje imao je pelet koji su poskupeo za 133,3%. U međuvremenu, prosečno povećanje cena robe široke potrošnje u istom vremenskom periodu iznosilo je svega 7,9%.

Rastuća tražnja zemlje za drvetom takođe je smanjila izvoz, koji je pao za 30,3% u odnosu na prošlu godinu.

Takođe je porastao i uvoz peći. Do jula, dodatnih 60.000 peći je uvezeno u Nemačku, od kojih je 62,4% dolazilo iz Kine. Istovremeno, reeksport peći u zemlje EU smanjen je za 28,8%.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR