Glas Javnosti

Kreni-Promeni: Protiv Sava Manojlovića pokrenuto pet sudskih postupaka zbog protesta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Protiv direktora kampanja Pokreta Kreni-Promeni Sava Manojlovića pokrenuto je pet sudskih postupaka zbog protesta "Srbija nije na prodaju".

"Dva sudska postupka su pokrenuta zbog blokade Gazele, jedan zbog kampovanja i dva zbog blokade Predsedništva", saopštio je pokret Kreni-Promeni.

Manojloviću se, kako se navodi, na teret stavlja organizacija protesta kojima su blokirani autoputevi kada je uprkos odluci policije o odbacivanju prijave organizovao proteste blokirajući autoput.


"U dva slučaja radi se o protestima koji su održani ispred Predsedništva u toku kampovanja s meštanima iz ugroženih područja, a poslednja je vezana za blokadu saobraćajnica oko palate Srbije na Sretenje. Tada je zbog kampovanja oko Predsedništva, ceremonija dodele nagrade u poslednjem momentu pomerena u zgradu palate Srbije, ali su građani koji protestuju zbog ekološkog uništavanja zemlje organizovali momentalno novi protest na Novom Beogradu", dodaje se.

U saopštenju se podseća da su protesti "Srbija nije na prodaju", u kojima su učestvovale brojne ekološke organizacije i pokreti, rezultirali povlačenjem Zakona o eksproprijaciji i izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, a zatim i povlačenjem prostornog plana Loznice i Prostornog plana Jadar kojim je pravno onemogućeno rudarenje u oblasti Jadra i Rađevine.


Ostao je, međutim, zahtev da se u potpunosti zabrani iskopavanje litijuma zbog ekološke štetnosti, prema nalazima 60 akademika, naučnika i profesora.

"Nakon što vlast nije ispunila ove zahteve, Kreni-Promeni i SEOS organizovali su narodnu inicijativu kojom je 38.000 građana u skladu sa Ustavom predložilo zakon kojim bi se zaštitila Srbija od štetnog rudarenja. I pored ustavne obaveze Narodna skupština odbija da stavi predlog zakona na glasanje, a RTS ne dozvoljava debatu u kojoj bi učestvovali zvanični predlagači zakona", zaključuje se u saopštenju Kreni-Promeni.

Glas javnosti/ Beta

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR