Glas Javnosti

Kraj školske godine a nastavnici i roditelji i dalje zbunjeni

Društvo
Autor: Glas javnosti

Do kraja školske godine ostao je još jedan dan. Odluku o tome Vlada je donela preko noći - prošlog četvrtka.

Roditelji, učitelji i nastavnici poručuju da su i dalje zbunjeni celom situacijom i da još uvek nemaju precizne informacije kako će se nastava završiti i kada će ocene biti zaključene.

"Kako će se obaviti ispitivanja, zaključivanje ocena za još dve nedelje praktično, kako je predviđeno planom, to niko nije napisao, niti mi bilo šta znamo. Ja znam da moja ćerka sutra ima pismeni iz matematike. Kad će to biti ocenjeno, ko će to uneti u dnevnik, kako će se zaključiti sutra ocena za pismeni koji se sutra obavlja, ja ne znam", ističe jedan od roditelja.

Osim roditelja, zbunjeni su i prosvetari. Zaposleni u nekim školama kažu da i dalje nemaju informacije kako će izgledati kraj drugog polugodišta i na koji način će ocene biti zaključene.
 
Pored novonastale situacije zbunjuje ih i to što je Vlada odlučila da ocene moraju da budu zaključene do 6. juna, a da đaci mogu da ih popravljaju u naredne dve nedelje.

"
Ja mislim da je ovo dodatno pravljenje haosa u jednoj histeriji u kojoj se mi u obrazovanju nalazimo, tako da možda i ne treba da nas čudi s obzirom na to ko i kako donosi odluke", navodi Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.
 
Na pitanje kako se završava sutra školska godina, kaže da se ni to ne zna.
 
"Ona se završava, ali se ne završava, znači za neke se završava, a za one druge koji žele da poprave ocene ona se ne završava. Tako da ne mogu konkretno da kažem šta će biti sutra – sutra će biti kao i danas – potpuni haos", navodi Janković.
 
Zbog čega je doneta odluka da se školska godina završi ranije – još nije poznato. Iz Ministarstva prosvete na to pitanje N1 nisu odgovorili, kao ni šta znači da ocene mogu da se popravljaju do 20. juna, ako pre toga moraju da budu zaključene.
 
U dopisu Ministarstva prosvete koji je poslat svim školama se navodi i da škole najkasnije do 20. juna mogu da održavaju vannastavne aktivnosti koje između ostalog podrazumevaju i nastavu u prirodi.
 
Predstavnici prosvetnih sindikata kažu i da je trenutna situacija najbolje pokazala dokle je došao prosvetni sistem, iako, na probleme upozoravaju godinama.

Glas javnosti N01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR