Glas Javnosti

OVAKO ĆE IZGLEDATI POPRAVLJANJE OCENA: Đaci će odgovarati na DVA načina, neki su zbog ovoga oduševljeni, DRUGI BESNI

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ostavljena je mogućnost da za učenike koji to žele učionice budu otvorene do 20. juna, kao i da deca koja nisu zadovoljna poprave ocene

Učenici koji nisu zadovoljni predlogom zaključne ocene imaće priliku da je poprave do 20. juna iako se školska godina zvanično završava 6. juna, a sve u dogovoru sa nastavnicima, koji će zakazivati termine kada đaci mogu da odgovaraju i poprave ocenu. Oni koji imaju strah od usmenog ispitivanja moći će da zamole profesora da znanje pokažu pismenim putem, a čak i razredni starešina može prisustvovati popravljanju ocena!

Mnogu decu i roditelje uhvatila je panika da li će stići da odgovaraju i poprave ocene nakon što je Vlada Srbije, zbog tragedija koje su pogodile našu zemlju, donela odluku da se školska godina u svim osnovnim i srednjim školama završi u utorak, 6. juna. Međutim, ostavljena je mogućnost da za učenike koji to žele učionice budu otvorene do 20. juna, kao i da deca koja nisu zadovoljna poprave ocene.

Najpre nastavnici i profesori do sutra predlažu zaključne ocene, nakon toga oni učenici koji nisu zadovoljni predlogom ocene mogu da se obrate nastavnicima sa zahtevom za njihovu popravku. U skladu sa tim, nastavnici zakazuju učenicima termin za odgovaranje, a to će verovatno biti u redovnom terminu tog predmeta po rasporedu časova. Pored toga, oni đaci koji imaju tremu pri odgovaranju usmeno mogu tražiti od profesora da im da mogućnost da znanje pokažu pismenim putem.

U dopisu koje je Ministarstvo prosvete uputilo navodi se da je prilikom utvrđivanja predloga zaključnih ocena posebno potrebno voditi računa o odredbama koje se odnose na mogućnost predlaganja zaključne ocene u slučajevima kada je učenik ocenjen manje puta od propisanog. Načelnik Školske uprave Beograda Dragan Filipović rekao je  da odluka o prevremenom završetku nastavne godine nije bila ishitrena, kao i da će deca imati mogućnost da poprave ocene.

- Nastavnik će zakazati termin, najčešće će to biti kada imaju redovan čas, neće se menjati raspored časova, osim tamo gde ima velikih oscilacija, gde roditelji ne žele da deca idu na nastavu - objasnio je Filipović.

OŠ "Vladislav Ribnikar"

Psihoterapeuti s decom i roditeljima

Objašnjavajući kako izgleda nastava u OŠ "Vladislav Ribnikar", u kojoj je 3. maja dečak (13) ubio devetoro đaka i školskog čuvara, Filipović je za RTS rekao da se svake nedelje donosi plan za narednu sedmicu i da se to pokazalo kao uspešno:

- Iz dana u dan sve veći broj dece dolazi na taj oblik nastave koji je bio zastupljen, ono na čemu radna grupa radi jeste podrška u ovom trenutku i to nam je najvažnije kada je reč o učenicima, zaposlenima i roditeljima. Odeljenja u "Ribnikaru" imaju ustaljene terapeute i seanse dva ili tri puta nedeljno, seanse nisu vremenski ograničene, već će se održavati dok psihoterapeuti ne procene da više nisu neophodne.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić navodi da je ostavljena mogućnost da đaci poprave ocene, kao i da mogu tražiti da to bude pismena provera znanja.

- Ako učenik nije zadovoljan, dolazi da odgovara, u slučaju da je kandidat za popravku ocene jedan ili dva učenika, onda se ispitivanje vrši pred svedocima, odnosno pred razrednim starešinom ili pred još dvoje učenika, ili nekim iz PP službe, ili pak nekim drugim nastavnikom iz škole. U slučaju da nastavnik ima troje ili više kandidata koji su se javili da poprave ocenu, onda nema potrebe da to bude pred svedocima - kaže Antić .

Neće biti otkazivanja

Načelnik Školske uprave Beograda Dragan Filipović rekao je  da planirane ekskurzije neće biti otkazane.

- Sve može da se realizuje, nema otkazivanja, izuzev ako ugovor nije potpisan sa agencijom, pa uz saglasnost roditelja može da se odloži - naveo je Filipović.

On dodaje da se ovo sve radi kako bi ocena bila regularna i u skladu sa zakonom.

- Đaci mogu odgovarati usmeno i pismeno, recimo, ako ima više učenika ili đak ima tremu da odgovara usmeno, onda nastavnik organizuje pismenu proveru znanja. Nakon toga sledi zaključivanje ocene - objašnjava Antić.

Činjenice / Ovako će izgledati popravka i zaključivanje ocena

- nastavnici do utorka predlažu zaključnu ocenu

- učenik koji nije zadovoljan ocenom obraća se nastavniku

- nastavnik zakazuje termin za popravku ocene

- popravljanje može biti na času koji je redovan po rasporedu tog predmeta i odeljenja

- učenik može da traži da znanje pokaže i pismeno

- ukoliko je manje od troje učenika prijavljeno da popravi ocenu, ispitivanje se vrši pred svedocima

- nakon ocenjivanja nastavnik zaključuje ocenu

Glas javnosti / E02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR