Glas Javnosti

KRADU, NE BIRAJU SREDSTVA! Koriste trudnice i maloletnike kao mamac

Društvo
Autor: Glas javnosti

Borski rudnik godinama je na meti kradljivaca, tu su i lopovi koji kradu bakar, kablove, rezervne delove, gume. Samo proteklog meseca evidentirano je više od dve hiljade pokušaja krađe.

Lopovi "rade" i danju i noću. Neretko koriste maloletnike, trudnice i starije kao "mamac", dok oni fizički najspremniji izvlače plen na drugom mestu, prenosi RTS.

Lopovi postavljaju merdevine, preskaču zid, ne sprečava ih ni bodljikava žica, navodi Saša Perišić, odgovorna osoba za bezbednost "Ziđina".


Iako su,za čuvanje imovine, angažovani profesionalci koji su naoružani postoje zakonska ograničenja kada je upotreba sile u pitanju. Dešava se čak i da budu žrtve fizičkog napada kada uhvate lopove.

Procenjuje se da u Boru ima oko sedam hiljada ljudi koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina. Čak četiri hiljade njih je bez ikakvih dokumenata, neretko su to i strani državljani.

Ukradeni bakar odmah naplaćuju kod divljih otkupljivača i u malim topionicama.

"Mi smo veliki otkupljivač tog sekundarnog bakra. Sumnjamo da se velika količina tog materijala koji se ovde otuđi, vraća nama kroz taj sekundarni bakar koji mi koristimo u procesu proizvodnje", navodi Perišić.

U ovoj godini 716 osoba je zbog krađe bakra predato policiji. Prethodnog meseca je bilo čak i po sedam krađa dnevno.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR