Glas Javnosti

DOK SVETSKE ZALIHE BAKRA PADAJU, SVE OČI UPRTE U SRBIJU! „Ziđinu“ skočila vrednost na berzi

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kineskoj kompaniji „Ziđin majning“ skočila je vrednost akcija na berzi, pošto su objavili da će započeti eksploataciju bakra i zlata na novom nalazištu u Srbiji.

Akcije kineske kompanije skočile su na hongkonškoj berzi za 13 odsto, a uz kasniji neznatni pad, ukupan rast vrednosti akcija „Ziđina“ bio je 8,2 odsto, prenosi “Market voč“.

„Ziđin“ je prethodno saopštio da je dobio dozvolu države Srbije za eksploataciju u gornjoj zoni nalazišta Čukaru Peki, i da će početi iskopavanja. Njegova eksploatacija će Srbiju koja je sada peti proizvođač bakra u Evropi pozicionirati na drugo mesto, odmah iza Poljske.

Eksploatacija rudnika Čukaru Peki dolazi u trenutku kada cena bakra na svetskim tržištima raste i do kraja godine bi mogla da dostigne 10.500 dolara po toni. Analitičari ukazuju da će ovakav razvoj događaja biti od koristi ne samo   kinesku kompaniju već i za Srbiju.

„Mi imamo 37 posto vlasništva nad rudarsko-topioničarskim kombinatom tako da i nama odgovara skakanje cene katodnog bakra na svetskom tržištu. Samim povećanjem proizvodnje bakra, eksploatacijom novog rudnika Čukaru Peki, doći će do većeg priliva na osnovu rudne rente“, objašnjava savetnik u Udruženju za energetiku i rudarstvo Privredne komore Srbije, Miroslav Ignjatović.

Zalihe u svetu nisu velike i doći će do razvoja industrijske proizvodnje, a to će usloviti veću potražnju bakra, ocenjuje on i dodaje da će to za Srbiju značiti i siguran posao.

Da se „Srbija Ziđin Kuper“ na tome neće zaustaviti potvrdio je generalni direktor te kompanije Jian Ximing najavivši da će ukupne investicije premašiti one na koje se kineska kompanija obavezala Ugovorom o strateškom partnerstvu sa Srbijom. Njime je bilo precizirano da u narednih šest godina u zajedničku kompaniju Kinezi investiraju 1,26 milijardi dolara, a one će, po rečima Himinga, dostići 1,9 milijardi.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR