Glas Javnosti

KOŠARE SU SIMBOL, NIJEDAN STRANI VOJNIK NIJE MOGAO DA PROĐE: Šta smo naučili od div-junaka sa Kosmeta?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bitka na Košarama vođena je od 9. aprila na graničnom prelazu Rasa Košares, na granici Savezne Republike Jugoslavije i Albanije, kada su teroristi tzv. OVK napali pripadnike Vojske Jugoslavije sa ciljem kopnene invazije.

Plan NATO stratega i terorističke OVK je bio da se iznenadnim napadom poraze jedinice Vojske Jugoslavije na pograničnom prelazu Košare kako bi se omogućio ulazak pripadnika tzv. OVK i Albanske vojske na Kosovo i Metohiju.  

- Sa ove vremenske distance smo naučili mnogo. I narod i Srbija nisu zaboravili div-junake koji su dali živote za slobodu. Junaci na Košarama branili su narod, državu, veru, kulturu, otadžbinu. Oni su napravili prekretnicu u kretanju prema Rusiji, što sada vidimo na primeru Ukrajine. Naučili smo da moramo da budemo odgovorna društvena zajednica, koja mora da brine o tim vitezovima. Treba da zahvalimo svima koji su doprineli očuvanju sećanja. Ostao nam je jedan segment koji nam je ostao, a to je da rešimo zdravstvena stanja i materijalne statuse junacima - rekao je Ljubinko Đurković pukovnik komadant odbrane Košara.Duško Šljivančanin, potpukovnik karaule Košare, naglašava da nikada ne smemo da zaboravimo i prestanemo da slavimo div-junake sa Košara.

- Kada govorimo o ovoj bitki, koja simboliše odbranu državne granice, simbol otpora NATO agresiji. Ne smemo zaboravi ni ostale jedinice. Ništa ne treba umanjivati. Želim da istaknem da onog momenta kada je potpisan Kumanovski sporazum, nijedan strani vojnik nije bio na teritoriji Kosova i Metohije, odnosno u SRJ. Bila je uspostavljena totalna kontrola. Doprineli smo da naše državno rukovodstvo ima kakvu takvu podlogu za pregovore i rezoluciju 1244. Mi ne žalimo naše heroje, mi ih slavimo i sve ovo sada što radimo to je u njihovu čast. Bitka na Košarama je simbol odbrane državne teritorije - rekao je Duško Šljivančanin potpukovnik karaule Košare prenosi kurir.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR