Glas Javnosti

Stogodišnjica vaspostavljanja Srpske Patrijaršije: Patrijarh Porfirije u Sremskim Karlovcima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Centralni događaji povodom obeležavanja stogodišnjice vaspostavljanja Srpske patrijaršije danas se održava u Sremskim Karlovcima.

Svečana sednica Svetog Arhijerejskog Sabora SPC počela je u 11.30 sati u Patrijaršijskom dvoru, a u 12 časova patrijarh Porfirije sa balkona Patrijaršijskog dvora pročitao je Saborsku poslanicu povodom proslavljanja 100 godina obnove Pećke patrijaršije, odnosno ujedinjenja svih srpskih crkvenih oblasti u jednu, Srpsku patrijaršiju, saopštila je Informativna služba SPC.

„Sa radošću vas, draga deco duhovna, pozdravljamo iz jednog od tri istorijska sedišta srpskih patrijaraha, iz Bogom blagoslovenih Sremskih Karlovaca, gde liturgijski svečano proslavljamo veliki jubilej koji zbog epidemije nismo mogli da obeležimo 2020. godine, stogodišnjicu obnove drevne Pećke Patrijaršije, odnosno ujedinjenja svih srpskih crkvenih oblasti, dotad u različitim statusima i jurisdikcijama, u jednu i jedinstvenu Srpsku Patrijaršiju.”

U poslanici se navodi da je ovaj veliki praznik, zapravo praznik jedinstva i sloge, kada je od svih potvrđena svest o jedinstvu i kontinuitetu SPC, koja je u svim nevoljama delila i radost i tugu srpskog naroda, a Patrijaršija bila i ostala simbol narodnog jedinstva i onda kada je državno ustrojstvo i jedinstvo bivalo razbijeno.

Navodi se da da je SPC, od nezakonitog i nasilnog ukidanja Pećke patrijaršije 1766. godine, živela podeljena u mitropolije i episkopije u različitim državama, ali da se i u takvim uslovima svaka crkvena jedinica starala da očuva duhovni i nacionalni identitet svoje pastve i obezbedi opstanak srpskoga naroda.

Konačno je, posle pobede u Velikom ratu i stvaranju države južnih Slovena, 12. septembra 1920. godine u Sremskim Karlovcima, održan Sabor arhijereja na kome je, posle 154 godine uspostavljeno i kanonsko i administrativno jedinstvo i svečano proglašena obnovljena Pećka Patrijaršija, odnosno Srpska pravoslavna crkva, na području njene istorijske i kanonske jurisdikcije, navodi se u poslanici.

Dodaje se da je Sveti arhijerejski sabor SPC 28. septembra iste godine, najuglednijeg arhijereja tog doba, mitropolita beogradskog Dimitrija, izabrao za prvog patrijarha obnovljene patrijaršije.

„Ovaj veliki praznik jeste praznik jedinstva i sloge, dan kada je od svih potvrđena opšta, svagdašnja svest o jedinstvu i kontinuitetu naše svete Pravoslavne Crkve u istoriji, posebno od velikog događaja sticanja autokefalije, pre više od osam vekova, od Žiče, Peći i Karlovaca do Beograda. I mi danas, posle stotinu godina, radosno objavljujemo i proslavljamo ovaj istorijski događaj, bilo da živimo u matici, bilo u nekoj od srpskih ili okolnih zemalja, bilo u rasejanju, razbacani burom istorijskih vetrova širom šest kontinenata.”

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR