Glas Javnosti

VAKCINE PROTIV KANCERA I BOLESTI SRCA spremne do kraja decenije?

Društvo
Autor: Glas javnosti

"Imaćemo tu vakcinu i ona će biti visoko efektna i spasiće mnogo stotina hiljada, ako ne i milione života. Mislim da ćemo ljudima širom sveta moći da ponudimo personalizovanu kancer vakcinu protiv različitih tipova tumora", kae dr Pol Barton iz kompanije "Moderna"

Milioni života mogli bi da budu spaseni revolucionarnim setom novih vakcina za široku lepezu bolesti, uključujući i kancer, naveli su eksperti. Vodeća farmaceutska kompanija je sigurna da će vakcine protiv kancera, kardiovaskularnih, autoimunih, ali i drugih bolesti, biti spremna do 2030. godine, prenosi Guardian. 

Studije "mnogo obećavaju", a istraživači navode da je za progres koji je ranije trajao 15 godina, sada potrebno 12 do 18 mesecci, zahvaljujući uspehu vakcine protiv kovida.

Dr Pol Barton, iz "Moderne", veruje da će njegova kompanija moći da ponudi terapiju za "sve vrste bolesti" već za pet godina. Kompanija koja je kreirala, kako se navodi, vodeću vakcinu protiv korona virusa, razvija vakcine protiv kancera koji ciljaju različite vrste tumora.

"Imaćemo tu vakcinu i ona će biti visoko efektna i spasiće mnogo stotina hiljada, ako ne i milione života. Mislim da ćemo ljudima širom sveta moći da ponudimo personalizovanu kancer vakcinu protiv različitih tipova tumora", kaže Barton.

Unsplash
foto: Glas javnosti



Prema njegovim rečima, brojne respiratorne infekcije moći će da pokriva samo jedna injekcija, pa će tako ranjive kategorije ljudi moći da budu zaštićene od kovida, gripa i respiratornih virusa, dok će mRNK tehnologijom moći da se leče retke bolesti za koje trenutno nema leka. Terapije bazirane na mRNK tehnologiji rade tako što uče ćelije kako da naprave protein koji inicira imunološki odgovor tela protiv bolesti.

"Mislim da ćemo imati terapije zasnovane na mRNK tehnologiji za retke bolesti za koje nije bilo leka i mislim da ćemo za 10 godina živeti u svetu gde ćemo moći da identifikujemo genetski uzrok bolesti i, relativno jednostavno, "editovati" to, popraviti ga koristeći mRNK tehnologiju", kaže on.

Ali, naučnici upozoravaju da je ubrzani progres iz prethodne tri godine propasti ako se nivo investicija ne bude održavao.

Pixabay
foto: Glas javnosti




"Prethodnih meseci smo naučili da, ako smo ikad mislili da je mRNK samo za infektivne bolesti, ili samo za kovid, dokazi pokazuju da to apsolutno nije slučaj. Može da se koristi za razne vrste bolesti, kancer, kardiovaskularne, autoimune, retke bolesti. Imamo studije u svim ovim oblastima i sve one mnogo obećavaju".

(Glas javnosti / Telegraf.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR