Glas Javnosti

KOLIKA JE ZARADA PILOTA : Da li je njihov posao isplativ, a tek koliko košta njihova obuka?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vazduhoplovstvo je, posle informacionih tehnologija, veoma traženo kada je reč o promeni profesije. U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o tome kako postati pilot – pokazuju podaci Gugla.

Upućeni ukazuju da se tržište avio-saobraćaja poslednjih godina sve više razvija i da će ta, za mnoge profesija iz snova, i te kako biti tražena, piše RTS.


U Srbiji leti 1.538 pilota, podaci su Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, koje godišnje izda između 70 i 80 novih dozvola za letenje, objavio je RTS.


Dugačak je spisak uslova koje je neohodno ispuniti da biste postali pilot. Među njima su – godine učenja, na desetine sati letenja i nešto više od 40.000 evra koliko košta obuka za civilnog pilota.

Sve to ne sprečava najupornije da, kako u nekoliko privatnih škola letenja, tako i na državnoj vazduhoplovnoj akademiji, steknu pilotsku dozvolu.

„S obzirom na potrebe tržišta očekujemo da će ove godine biti ozbiljan pritisak za upis na obe klase i u Beogradu i u Vršcu. S obzirom na to kakva je situacija u vazdušnom saobraćaju i kakva je potreba za pilotima, mislim da uopšte neće biti čekanja za posao“, navodi Goran Vijović, direktor Vazduhoplovne akademije u Vršcu.

Urednik portala Tango siks Petar Vojnović kaže da piloti u Srbiji, ali i u inostranstvu zarađuju između 4.000 do 5.000 evra.

„Možemo reći da se prvi put u poslednjih nekoliko godina dolazi do balansa i relativno rečeno ima radnih mesta za sve zainteresovane. Piloti u Srbiji, ali i u inostranstvu su plaćeni negde oko 4.000 do 5.000 evra. Ta visoka mesečna primanja su tradicionalna, a delom su opravdana zbog velike odgovornosti, velikog stresa“, dodaje Vojnović.

Odgovornost i stres mnogi piloti menjaju za, kako kažu, najlepši pogled iz kancelarije. Srpski piloti traženi su i u avio-kompanijama na Bliskom Istoku, u Aziji i tradicionalno u Africi. I lou kost kompanije donose više posla, pa zato ne iznenađuje podatak da poslednjih godina u Srbiji raste broj izdatih pilotskih dozvola.

Glas javnosti/RTS

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR