Glas Javnosti

KOJA SU MOGUĆA REŠENJA ZA GENERALŠTAB: Podsetnik na NATO bombardovanje traži svoju novu ulogu u Beogradu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poznata su potencijalna rešenja za obnovu zgrade Generalštaba u Beogradu.

Na studentski konkurs pristiglo je 19 ideja, a izabrane su tri najbolje. Koja će i kada biti i realizovana, ne zavisi od njih. Ključna prepreka u obnovi Generalštaba je to što je zgrada pod zaštitom države. Studenti arhitekture imaju viziju šta bi još moglo da se obnovi u Beogradu.

U okviru izložbe Nikole Dobrovića studenti su projektima pokazali kako vide novo lice najupadljivije zgrade u Nemanjinoj ulici – nekadašnjeg Generalštaba.



Predsednik Udruženja arhitekata Srbije, profesor Milan Đurić kaže da Srbija ima izuzetno dugu tradiciju konkursa, koji postoji skoro 120, 130 godina kao mehanizam i procedura koja se primenjuje kao arhitektonska utakmica.

„Zgrada Generalštaba je jedino Dobrovićevo delo u Beogradu. Ta kuća je jedna vrsta mita“, napominje Đurić.

Taj mit studenti arhitekture čuvaju, ali i donose nešto novo. Imaju viziju šta bi još moglo da se obnovi u našem gradu.

"Jedan od njih je Kosančićev venac, Slavija, postoji mnogo lokacija koje su pogodne za arhitektonsko promišljanje", kaže student arhitekture Aleksa Bogdanović.

"Uglavnom se traži neko, ne toliko lokacijski gledano, već koji je vid ili tip konkursa", ističe student Ilija Srdanović.

"Iskreno, meni je najzanimljivija lokacija, kada pogledam malo šire, ta industrijska zona gde su Viline vode, to je svakako planirano da se rekonstruiše, ali je atraktivno", dodaje student Aleksa Rašić.



"Modernističko nasleđe Novog Beograda vrlo aktuelno"

Dr Grozdana Šišović sa Arhitektonskog fakulteta ističe da je tema celog Novog Beograda modernističko nasleđe koje je vrlo aktuelno.

"Naročito sa perspektivom daljeg razvoja postavlja se veliko pitanje i energetske efikasnosti i održavanja zgrada", dodaje Šišovićeva.

Postoje dve lokacije za koje su i pre Drugog svetskog rata raspisivani konkursi, ali su rešenja primenjena delimično ili uopšte nisu.

"Svaki grad na ovom svetu, pa i Beograd, ima te tačke i one su u slučaju Beograda kao dinamičnog grada, neke tačke koje ćemo lako prepoznati. Recimo, ono što se naziva baš po Dobrovićevom izrazu Terazijska terasa, zatim park na Slaviji, imamo još delove oko trase auto-puta", navodi predsednik Društva arhitekata Beograda Ivan Rašković.


Neki od najlepših objekata stvoreni preko arhitektonskih konkursa

Neki od najlepših objekata našeg glavnog grada stvoreni su upravo preko javnih arhitektonskih konkursa - Hram Svetog Save, Dom Narodne skupštine, hotel "Moskva", Muzej savremene umetnosti, Jugoslovensko dramsko pozorište..

Kažu da je najbolji put do izbora za određenu ideju - takmičenje ideja. To se dešava upravo na konkursima.

Konkurs za rekonstrukciju Narodnog muzeja u Beogradu je najuspešniji u poslednjih 15 godina sa više od 60 pristiglih radova, prenosi NovaS.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR