Glas Javnosti

Učiteljica iz Srbije poslala PORUKU RODITELJIMA i u 12 tačaka iznela SVOJU ISTINU

Društvo
Autor: Glas javnosti

Jedna učiteljica uputila je veoma važnu poruku roditeljima koja bi trebalo da im pomogne da shvate istinu o učiteljskom poslu. U 12 tačaka javnog pisma stali su najveći izazovi i problemi učitelja, koje većina ne vidi ili ne poznaje.

Učiteljica Ivana Bošnjak na svom blogu "Dnevnik jedne učiteljice" napisala je poruku roditeljima, a na početku im poručila: "Mislite da štrajkujemo uvek i samo zbog većih plata". Navela je zatim prave razloge štrajka, stavku po stavku.

Pismo inače datira od pre više godina, ali je i dalje aktuelno, naročito pojedini njegovi delovi poput ekskurzija i dnevnica nastavnika - preneozena.blic.rs.

Citiramo:

 1. Plan i program po kome smo dužni da učimo vašu decu NE liči na ono što se od njih traži na završnom ispitu, a još manje na ono šta će od njih život da traži. Mi smo tu da to uskladimo kako znamo i umemo.
 2. Želimo da dodatno pokažemo vašem detetu sve tajne našeg predmeta, ali nakon šest časova nastave teško mu je da nas prati i tog sedmog časa. Nije nam teško da zakažemo čas u poslepodnevnoj smeni.
 3. Želimo da pomognemo vašem detetu da nauči propušteno, ali za vreme planiranog pretčasa u 7:15 časova teško mu je da nađe prevoz do škole.
 4. Radovali ste se kada ste pročitali da će učenicima biti organizovana pripremna nastava za završni ispit. Da, organizovali smo je u školi, ali to je novih SEDAM planiranih časova za vašu decu. Mi nastavnici dođemo. Deca ne dolaze. Čekaju da im platite privatne časove, što i činite. Zašto?
 5. Uveli su ,,obavezne izborne predmete“. Za to krivite one koji te predmete predaju, a ne one koji su ih uveli". U nastavku se dotakla školskih takmičenja, ekskurzija, odmora pa samim tim i uloge učitelja u svemu tome:
 6. Nakon takmičenja mnogo vas dođe da uloži žalbe na rezultate. Naravno, ima grešaka, jer su takmičenja subotom – a to znači novi- šesti radni dan u nedelji za nastavnika koji učestvuje u komisiji za takmičenje. Naravno od takvih šest dana, pet se računa u obračun plata, a ovaj šesti NE.
 7. Skupa Vam je ekskurzija, a zanima Vas i dnevnica za nastavnika. Po učeniku je oko 300 dinara (minus PDV ) odnosno 260 dinara. To znači da je za jedan sat brige o Vašem detetu nastavnik vrednovan sa 26 dinara. Za taj novac teško je brinuti i o jednom pravom cvetu, a ne o bilo kom detetu.
 8. Neprijatno nam je kada tražimo od vas da kupujete ubruse i sapun da bi vaše dete moglo da ima čiste ruke pre užine. Očekujete da prosvetni radnici to nabave. Odakle?
 9. Dobijemo rešenje o godišnjem odmoru od 1. jula do 15 avgusta, a često smo uz vašu decu dok ne završe upis u srednje škole i tokom jula.
 10. Koliko god se radujemo plasmanu vašeg deteta na Okružno ili Republičko takmičenje, brine nas kako da Vam kažemo da sami plaćate put i smeštaj. Krivite nastavnika za to, umesto da krivite onog ko je obavezan da smeštaj i put obezbedi.
 11. Ne štedimo da kod kuće odštampamo listiće za rad na času da bi vaša deca lakše naučila.
 12. Neprijatno nam je da pogledamo u oči vaše dobro dete, jer ne smemo da izbacimo sa časa učenika koji mu smeta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR