Glas Javnosti

KAŽNJENI PROFESORI KOJI SU VARALI NA ISPITIMA: Otkrivena koja vrsta kazne je u pitanju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Jedanaest profesora privedeno je pre nekoliko dana zbog sumnje da su nameštali polaganje ispita u Beogradskoj akademiji poslovnih i umetničkih studija

Svi su saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu u kojem su, kako je rečeno iz pomenute ustanove, svi priznali krivicu i nije im određeno zadržavanje. Profesori su dobili nanogice u trajanju od tri i četiri meseca. 

Profesore je razotkrila studentkinja koja je koristila "usluge" pomenute profesorske grupe sa akademije.

- Sve je funkcionisalo preko jednog starijeg čoveka, profesora V. S. koji ima 70 godina i koji radi u delu pomenute ustanove koji je u Novoj Varoši. On je bio glavni za sve. Sređivao je studentima ocene, bilo ih je troje, četvoro. Oni se nisu pojavljivali na ispitima kod njega u Varoši, ali im je upisivao ocene kao da jesu - rekao nam je sagovornik iz istrage ovog slučaja.

Potom je, kako dodaje, predavao radove na ocenjivanje ostalim profesorima koji su privedeni sa njim.


- Oni su, na osnovu tih radova koje je on predavao, davali ocene, ali se i oni terete za zloupotrebu položaja. Jedna studentkinja je sve prijavila kada je, da tako kažem, taj starac profesor zeznuo, odnosno, kada joj je rekao da joj je "rešio" sve ispite. "Sredio" joj je jedno pet, šest ispitao i upisao joj sve šestice. Kada je ona došla po indeks, ispostavilo da ima da polaže još 8,9 ispita. Tada je "poludela" i zvala prvo tog profesora, tu je došlo do nesporazuma i onda je otišla i prijavila ga. Ali, ona je to rekla tako kao da joj je on sam davao ocene, maltene na svoju ruku, a ona se nije pojavljivala. Oboje su negirali da je bio umešan novac u priču, odnosno, on da je uzimao novac, a ona da je davala, ali mu je davala pare, samo se ne spominje koliko, jer nisu priznali da je davan novac - otkriva izvor.

Podsetimo, u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu saslušano je 11 osoba, odnosno, profesora koje se sumnjiče da su vršili malverzacije u vezi sa polaganjem ispita u Beogradskoj akademiji poslovnih i umetničkih strukovnih studija.

Iako se prvobitno navelo da policija traga za još jednim profesorom koji je prema prvim informacijama navodno bio u bekstvu, ispostavilo se da je krenuo na put u Bosnu i Hercegovinu.


- Nije bio u bekstvu, nego je krenuo na put u Bosnu i Hercegovinu, nije znao da će biti uhapšen, pa je vraćen i priveden na saslušanje. Svih 11 profesora je priznali, svi su ispitani i nije im određeno zadržavanje. S obzirom na to da su priznali i ispričali šta su radili - zadržavanje im nije određeno. Niko od njih nema dosije 
- rekli su iz Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za Telegraf.rs.

Podsetimo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu i Ministarstvom prosvete uhapsili su 11 osoba koje se sumnjiče da su vršile malverzacije u vezi sa polaganjem ispita u Beogradskoj akademiji poslovnih i umetničkih strukovnih studija.

Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju uhapšen je V. S. (70), zastupnik jedne Agencije za konsalting iz Nove Varoši, zaposlen u Visokoškolskoj jedinici van sedišta ustanove u Novoj Varoši, Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija Beograd, dok su zbog zloupotrebe službenog položaja uhapšeni profesori navedene Beogradske akademije N. P. (44), A. Z. (39), R. J. (60), N. D. (62), D. J. (59), I. B. (51), A. S. (63), Z. P. (60), D. Lj. (62) i A. S. (49).

Kako se sumnja, V. S. je od avgusta 2021. do februara ove godine, pomagao navedenim profesorima Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija, da sačine neistinite zapisnike o polaganju ispita, na koji način je za više studenata pribavio korist u vidu položenih ispita.

Osumnjičeni N. P., A. Z., R. J., N. D., D. J., I. B., A. S., Z. P., D. Lj. i A. S. se terete da su sačinili neistinite zapisnike o polaganju ispita za više studenata, u koje su uneli da su pojedini studenti položili ispite, iako isti nisu bili prisutni na ispitima, niti je vršena provera njihovog znanja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP