Glas Javnosti

Kancelarija za KiM obezbedila opremu za deset vinarija iz Velike Hoče

Društvo
Autor: Glas javnosti

Deset porodičnih vinarija iz Velike Hoče dobilo je, zahvaljujući sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, savremenu opremu za početak ili razvoj proizvodnje vina, kako bi obezbedili jačanje svojih proizvodnih ekonomija i dodatno podstakli razvoj ovog vinogradarskog kraja.

Iz Kancelarije za KiM navode da su vinarima uručene muljače za grožđe, inoks bačve, barik burad, kazani, pumpe za istakanje vina i ostala vredna mehanizaciju, zahvaljujući kojoj će sebi obezbediti egzistenciju i u velikoj meri olakšati posao i proširiti proizvodnju.

Korisnike podsticajnih sredstava obišle su i predstavnice Кancelarije za Кosovo i Metohiju iz Sektora za razvoj privrede i poljoprivrede, kako bi se na terenu uverile u održivost ovihprojekata.

Ivica Nakalamić se do sada bavio samo proizvodnjom rakije, a sada je dobio opremu i za proizvodnju vina.


"Veliko hvala Кancelariji za Кosovo i Metohiji na ovoj pomoći, sada ćemo moći da proširimo proizvodnju i započnemo proizvodnju vina",  rekao je Nakalamić.

Istovremeno, Кancelarija za Кosovo i Metohiju je u okviru konkursa za subvenciju privrede dodelila štampač za tekstil Nemanji Gogiću i laser za sečenje i graviranje Saneli Mihajlović koja će uz ovu opremu izrađivati suvenire i druge promotivne materijale, dok je Vitomir Garić dobio podsticaj za ribnjak koji poseduje.

Zamenik direktora Кancelarije za КiM, Veselin Кočanović, kaže da je u okviru ovog programa ukupno 15 privrednika i poljoprivrednika dobilo subvencije za razvoj proizvodnje i da će Кancelarija i u budućnosti pomagati Srbe u ovoj enklavi koji žive u specifičnom okruženju.

On napominje da je važno da srpski narod pokazuje inicijativu za razvoj porodičnog poslovanja, a da je Kancelarija tu da podrži i pomogne svaki kvalitetan projekat.

"Svesni smo da je život naših ljudi u Velikoj Hoči specifičan, imajući u vidu okruženje u kome žive, ali ove subvencije upravo govore da država Srbija misli na njih i pomaže da osiguraju svoju egzistemciju i ostanu da žive u ovom kraju. Sigurni smo da će savremena mehanizacija omogućiti našim ljudima da prošire proizvodne kapacitete i ojačaju konkurentnost", poručio je Kočanović

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR