Glas Javnosti

SPREČILI KRIZU: Nemačka vladajuća koalicija postigla dogovor o budžetu za 2024.

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemačka vlada postigla je danas sporazum o budžetu za narednu godinu, sprečivši finansijsku krizu izazvanu presudom suda prošlog meseca, kojom je napravljena velika budžetska rupa od oko 17 mlrd EUR.

Koalicija Socijaldemokrata, Zelenih i Slobodnih demokrata nekoliko nedelja je pregovarala o budžetu, nakon što je najviši nemački sud poništio odluku o prenameni 60 mlrd EUR. Taj novac je prvobitno bio namenjen za ublažavanje posledica pandemije, pa preusmeren za borbu protiv klimatskih promena i za modernizaciju zemlje.
Koalicija koju predvodi kancelar Olaf Šolc pristala je na bolne rezove u finansiranju zelene energije i subvencijama za izgradnju, transportne troškove i industriju, kako bi se uskladila sa strogim pravilima o javnim finansijama Berlina.

- Vlada se drži svojih ciljeva. Snažno podržavamo klimatski neutralnu transformaciju naše zemlje, jačamo socijalnu koheziju i nastavljamo da podržavamo Ukrajinu u njenoj odbrani od Rusije. Ali jasno je da se moramo snaći sa znatno manje novca da bismo postigli te ciljeve - izjavio je danas Šolc.
Najavljeno je ukidanje nekih klimatskih subvencija, smanjenje rashoda pojedinih ministarstava i smanjenje saveznih subvencija. Osim toga povećaće se i nameti na benzin i dizel, kao i za grejanje na fosilna goriva.
Fond za klimu i transformaciju (KTF) trebalo bi da ostane središnji instrument klimatski prihvatljivog restrukturiranja privrede. Međutim, fond će na rasplaganju za narednu godinu imati 12 mlrd EUR manje, rekao je Šolc. Do 2027. rezovi bi iznosili 45 mlrd EUR, a fond će ukupno raspolagati sa oko 160 mlrd EUR.
Kako bi osigurala podršku industrije za energetsku transformaciju, vladajuća koalicija namerava, između ostalog, smanji subvencije za kupovinu električnih automobila. Osim toga, smanjće se i državno sufinansiranje proizvodnje solarne energije.

Ministar finansija Kristijan Lindner iz Slobodnih demokrata pozdravio je sporazum i rekao da on pokazuje da je Nemačka posvećena "kursu fiskalne konsolidacije".
Paket smanjenja poreza za domaćinstva od 15 mlrd EUR biće sproveden prema planu, rekao je Lindner, kao i smanjenje poreza na struju od 3 mlrd EUR.


Glas javnosti/ B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR