Glas Javnosti

Kako pomoći roditeljima: Više dece, više radosti, ali i mnogo troškova

Društvo
Autor: Glas javnosti/rts

Više dece, više radosti u kući. Ali nažalost, uglavnom i više brige u planiranju kućnog budžeta.

Pomoć višečlanim porodicama zavisi i od lokalne samouprave, tačnije budžeta opštine u kojima žive. Ko sve i kako može da olakša izdatke tim porodicama?

Tri dečaka – školarca. Tri para patika, tri ranca i kompleta knjiga, tri jakne, tri užine svakoga dana. Majka Biljana Metlaš najbolje zna koliko je teško podizati troje dece. Zato je svaka pomoć dragocena.

Na treće dete dobila je besplatne udžbenike, doduše ne sve – samo jedan deo. Obroke u školi plaća upola manje, a u školu plivanja treće dete ide besplatno, jer je to odluka privatnog sportskog centra.


Na besplatne časove koje organizuje opština na kojoj žive ne mogu da idu – termin je takav da bi morali da izostaju s posla i škole.

"Troškovi poput ishrane u školi za svu trojicu, škola plivanja, sportić za dva mlađa deteta, škola košarke za najstarije dete, škola engleskog samo za najstarije dete nas to košta mesečno 34.750 dinara", kaže Biljana Metlaš.

Sve to bez školskog pribora, osiguranja, ekskurzije, rekreativne nastave.

"Dešava se da na kraju mi koji imamo troje i više dece odlučimo da taj gratis prepustimo nekome ko je samohrani roditelj ili deci koja su socijalno ugrožena", dodaje Biljana.

Po rođenju, deca dobijaju novac od države, ali i lokalne samouprave daju novac roditeljima. Tako je i u Beogradu. Jednokratne pomoći od 10.000 do 40.000 dinara za četvrto dete i besplatan vrtić za treće i svako naredno dete. 

"Postoje inicijative raznih udruženja koji smatraju da bi roditelji sa troje i više dece trebalo da ostvaruju više pomoći, jer pričamo o natalitetu i rađanju više od jednog ili dva deteta", navodi Gordana Plemić, Udruženje "Roditelj".


Jedno od takvih je i "Pokret za decu 3+" iz Čačka. Na njihov predlog porodicama sa troje i više dece umanjeni su računi za komunalne usluge za 10 do 50 odsto u Novom Sadu, Kraljevu, Požegi, Čačku, Kosjeriću, Velikom Gradištu.

Projekat ponosna kartica "Cena munus za 3+" sprovodi se u 25 lokalnih samouprava i podrazumeva da roditelji imaju popust u 2.500 prodavnica.

Međutim, u Beogradu manje od trećine porodica sa troje i više dece ima karticu koja im obezbeđuje popust pri kupovini garderobe, ulaznica za kulturne institucije i sportske aktivnosti.

Pokret je predložio i dodatne mere: umanjenje poreza, besplatnu užinu i dnevni boravak, veće studentske stipendije. Za to je i majka Biljana Metlaš koja ističe da pravila kako olakšati roditeljima sa troje i više dece nema, nego je sve prepušteno dobroj volji pojedinaca.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR