Glas Javnosti

KAKO OVO FUNKCIONIŠE? Da li je sistem "devet dana u dve nedelje" bolji od četvorodnevne radne nedelje?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Veliko ispitivanje četvorodnevne radne nedelje u Velikoj Britaniji donelo je dobre rezultate. Podsetimo, kompanije su navele da je produktivnost porasla, dok su radnici istakli da se poboljšao kvalitet njihovog života.

Ali zabrinutost oko profita, dodatnog pritiska na radnike zbog većeg dnevnog opterećenja i potrebe da se klijentima bude na raspolaganju tokom svih standardnih radnih sati i dalje ostaje.
Stoga, da li postoji zlatna sredina? Cnbc piše o "devet dana u dve nedelje", prenosi portal Ekapija.

Obrazac rada "devet dana u dve nedelje" efektivno znači da u toku 14 kalendarskih dana, devet dana je radno, a pet slobodno. Svake druge nedelje, zaposleni dobijaju jedan više slobodan dan, najčešće petak.
Ipak, neke kompanije od zaposlenih traže da rade duže radnim danima kako bi mogli da dobiju ekstra dan slobodan, dok drugi kažu da im nije bitno da rade duže ako je učinak isti.
Kako to izgleda u praksi?
Mnoge prednosti su slične onima kod četvorodnevne radne nedelje, prema onima koji su je testirali. Ovo uključuje produktivnost, zadovoljstvo zaposlenih, bolju ravnotežu između posla i privatnog života i poboljšano blagostanje. Sem Frenklin, izvršni direktor kompanije Otta primetio je da se tema pojavljuje tokom procesa zapošljavanja.
Ben Branson-Gatelei, izvršni direktor i suosnivač softverske kompanije za ljudske resurse Charlie HR kaže da je primetio i dodatne prednosti u poređenju sa četvorodnevnom radnom nedeljom.
- Razlog zašto sam ja više za devet dana nego za četiri dana je taj što četvrtak ne postaje novi petak - pojašnjava.
Naizmenične četiri i petodnevne radne nedelje takođe stvaraju bolju ravnotežu, otkrio je Branson-Gatelei.

- Tih četiri dana nedeljno mogu da deluju previše, mogu biti poprilično intenzivne. Ne sviđa mi se ideja da tako bude svake nedelje - dodaje.
I dalje nije za svakoga
Kao i sa četvorodnevnom radnom nedeljom, sistem "devet dana u dve nedelje", ne odgovara svakom poslovanju i zaposlenom.
Laura Olipant ispred firme za odnose sa javnošću Stand objašnjava da nisu svi zaposleni videli benefite ovakvog sistema, ali i da su klijenti želeli da mogu da dođu do nekoga u firmi svakog dana zbog čega su morali da uvedu rotacije i različite dodatne slobodne dane.
S obzirom da i sam rotacija dodatno komplikuje stvari, firma se odlučila za sistem rada od 4 i po dana. To znači da se petkom svi odjavljuju u 13 časova, osim jedne osobe po timu koja pazi na važne mejlove.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR