Glas Javnosti

KAKO JE PATRIJARH PAVLE UĆUTKAO ĐELIĆA Ministar tražio KEŠ, a ovo mu je odgovorio poglavar SPC

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sva politička struja nastojala je, i danas, da održi dobre odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Posebno je to bilo u vreme stolovanja patrijarha Pavla, najpoštovanijeg poglavara crkve u narodu.

Božidar Đelić, ministar finansija u vladi Zorana Đinđića, istakao se po svom stavu da Srpska pravoslavna crkva treba da plaća elstra profit. U jednom susretu za patrijarhom Pavlom to mu je i rekao, na šta mu je poglavar odgovorio:

- Nije problem, samo vratite Crkvi imovinu.

Ministar Đelić je ostao začuđen odgovorom i prokomentarisao da je to nemoguće učiniti, jer bi u tom slučaju trebalo vratiti oko 10 odsto imovine Srbije.

Takav potez bi svakako izazvao potres u ekonomiji Srbije, i u tom slučaju bi država morala Crkvi da plaća porez.

Na taj komentar, videvši da se ministar zbunio, patrijarh je rekao da ne moraju vraćati svu imovino, samo nek vrate posed manastira Rakovica.

Ministar Đelić je to video kao dobro rešenje i radostan istrčao i od svojih saradnika zatražio izvod iz katastra da mu se donese u kabinet.

U zvaničnim zemljišnim knjigama stoji da je imovina manastira Rakovica celo Banovo brdo, Petlovo Brdo, Žarkovo, Bele vode... Samo na ovoj teritoriji se nalazi oko 100.000 stanova. Zahtev za plaćanjem esktra profita se više nikad nije pojavio u javnosti niti od bilo kog političara, a posebno ne od ministra Đelića.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR