Glas Javnosti

KAKO GA PREŽIVETI? Zašto je januar najduži mesec u godini

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iako ima 31 dan, kad prođu praznici i svedu se računi, mnogim građanima čini se da je januar najduži mesec u godini.

Po pravilu, zima pored temperaturnog, nosi sa sobom i minuse na bankovnim računima građana.

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika potrošači tradicionalno najveće sume novca izdvajaju za poklone za drage osobe, odeću i tehničku robu, ali i za sve ostalo što je na sezonskom sniženju. 

Potrošnja je značajno povećana u odnosu na prethodnu godinu. Potrošači su se zbog poboljšanja epidemijske situacije vratili onom tradicionalnom načinu kupovine, iako je onlajn kupovina i dalje prisutna u izuzetno visokom procentu", kažu iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije za Euronews.

Bliži se i Božić, a sa novim praznikom stižu i novi izazovi za dodatnim trošenjem novca. Teško je odoleti tom kupoholišarskom duhu i šarenim izlozima, velikim procentima sa sniženjima u prodavnicama. Dok trgovci smišljaju načine kako da privuku kupce, potrošači se pitaju kako da odole izazovima i prežive najduži mesec u godini.

Već nakon praznika, mnogima sledi suočavanje sa finansijskom realnošću. Tada po pravilu, građani usporavaju potrošnju. 
Prekomerna potrošnja uzrokovana prazničnom atmosferom značajno splasne u januaru i život izgleda mnogo skromniji, a januar finansijski sumorniji. Naravno, uvek postoji izlaz iz ovakvih ekonomskih teškoća: ili više zarađivati ili manje trošiti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR