Glas Javnosti

VAŽI OD DANAS! Koje promene u Srbiji stupaju na snagu od 1. januara

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sa prvim danom Nove godine stupaju na snagu brojni propisi.

 Menja se uslov za penzionisanje žena

Svim ženama koje će se tokom sledeće godine penzionisati biće potrebno minimum 63 godine i četiri meseca da bi dobile ovaj status. Od 1. januara, u skladu sa Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju, važe novi uslovi za ostvarivanje ovog prava. 

Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera se za dva meseca, tako da je uslov za žene u 2022. godini 63 godine i četiri meseca života, dok kod muškaraca i dalje važe isti uslovi, da mogu postati penzioneri posle 65. rođendana. Minimum radnog staža je isti za oba pola i iznosi 15 godina.

Poreske olakšice za poslodavce

Prva olakšica odnosi se na poslodavca koji zasniva radni odnos sa novim licem, koje u periodu od 1. januara 2019. godine do 28. februara 2022. godine nije bilo osiguranik kao zaposleni/preduzetnik/osnivač ili član zaposlen u sopstvenom privrednom društvu. Poslodavac se oslobađa obaveze plaćanja 70 odsto obračunatog i obustavljenog poreza na zarade tog lica koja je veća od 76.500 dinara mesečno, za zaradu isplaćenu zaključno sa 31. decembrom 2024. godine.

Poslodavci - pravna lica koji u okviru svoje delatnosti na teritoriji RS obavljaju istraživanje i razvoj, oslobođeni su od plaćanja 70 odsto obračunatog i obustavljenog poreza na zarade lica koja su neposredno angažova na poslovima istraživanja i razvoja, srazmerno vremenu koje ta lica provedu na tim poslovima u odnosu na puno radno vreme. 

Povećanje plata i penzija

Sa najavljenom povišicom od 5,5 odsto, prosečna penzija u Srbiji će preći sumu od 30.000 dinara i biće veća od septembarske za oko 1.615 dinara.

Računato u odnosu na septembarski prosek od 29.372 dinara, koji je poslednji pre desetak dana objavio Republički fond za penzijsko invalidsko osiguranje, uvećana prosečna penzija će iznositi 30.987 dinara.

Povećanje će se naravno računati u odnosu decembarski prosek, čiji iznos će se tek saznati, ali s obzirom da se prosek po mesecima za ovu godinu razlikovao tek za nekoliko dinara, za očekivati je da i prosečna januarska penzija, koja će prva biti uvećana, bude približna sumi od 31.000 dinara.

Povećanje minimalne zarade

Minimalac će od 1. januara biti 35.012 dinara. Na Sednici Socijalno - ekonomskog saveta utvrđeno je da se cena minimalne zarade za sledeću godinu poveća za oko 2.500 dinara u odnosu na ovogodišnji. 

Za prvu bebu 300.000 dinara

Vlada Srbije usvojila je izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, po kojima će od 1. januara za svako prvorođeno dete biti isplaćivano po 300.000 dinara. Pomoć porodicama za prvo dete do sada je bila 100.000 dinara. Porodicama koje dobiju drugo i treće dete biće isplaćena jednokratna pomoć od po 100.000 dinara. 

Niži porez na osnovu kubikaže

Vlasnici vozila starih od pet do 20 godina, iznad 2.000 kubika, plaćaće od danas niži porez prilikom registracije. Umanjenja za veću kubikažu idu po grupama starosti: od pet do osam godina umanjenje poreza će biti 25 odsto umesto sadašnjih 15 odsto, za vozila od osam do 10 godina starosti umanjenje ide na 40 odsto umesto sadašnjih 25 odsto, dok u grupi najstarijih - od 10 do 20 godina, umanjenje će biti 65 odsto umesto postojećih 40 procenata, piše Euronews.




SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR