Glas Javnosti

KAKO DO PARKING MESTA U KRALJEVU: Stanari zgrada primenjuju "zakon jačeg"

Društvo
Autor: Glas javnosti

Postavljanje stubića i lanaca oko stambenih zgrada, odnosno na mestima za parkiranje automobila, sve je češća pojava u Kraljevu. Problem je nastao sa zgradama koje su sagrađene u vreme socijalizma. Katastar neopokretnosti preneo je te površine u privatnu svojinu, odnosno stanari su postali vlasnici. A onda se počeo primenjivati "zakon jačeg", kako bi se došlo do parking mesta.

Više nije retkost da vlasnici automobila u Kraljevu uzimaju zakon u svoje ruke kako bi parking mesta ispred svojih zgrada sačuvali za sebe. Uvođenjem SMS parkiranja svi vlasnici automobila koji nisu mogli da plate mesečnu stanarsku parking kartu ili nisu imali pravo na to, počeli su da parkiraju u dvorištima zgrada. A onda su stanari počeli da postavljaju blokere, stubiće ili lance.

Evo šta kažu neki od njih:

- Primer mogu da vam navedem. Komšija kojeg sam pitao zašto je to postavio, rekao mi je da je on kada je kupio stan dobio i parking. Rekao sam mu da treba da ga je sramota zbog toga.


- Znam lično da se i iznajmljuju parking mesta ljudima koji ovde ne žive.

Fenomen masovnog postavljanja "parking blokera" u Kraljevu, počeo je pre nekoliko godina kada su stambene zajednice zakucale na vrata Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) i počele da podnose zahteve za upis svojine na parcelama na kojima je objekat ucrtan i evidentiran da je izgrađen sa upotrebnom dozvolom.


Služba za katastar nepokretnosti je pogrešnom primenom člana Zakona o planiranju i izgradnji kao i Zakona o upisu, upisala vlasnike stanova kao vlasnike parcele. Radi se o broju od oko 130 takvih zgrada u Kraljevu. To su sve zgrade izgrađene u vreme socijalizma. Grad je pokrenuo postupak za poništaj tih rešenja, i vraćanje zemljišta u javnu svojinu. Ali, ti postupci traju već tri godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR