Glas Javnosti

KAKO DA SPASITE DETE OD PEDOFILA: Ukoliko postavljate slike sa odmora, učinite to na sledeći način

Društvo
Autor: Glas javnosti

Roditelj, u proseku objavi skoro 1.500 fotografija svog deteta na internetu pre nego što ono napuni pet godina, podaci su istraživanja koje je, među 2.000 roditelja koji koriste društvene mreže, uradio sajt "Tech Parent Zone 1" iz Velike Britanije.

Posebno zabrinjava kada se uzme u obzir da nešto više od četvrtine roditelja ima podešavanja na javni pristup, što znači da svako može da vidi šta objavljuju, čak i ako nisu prijatelji.

Danas nije neuobičajeno ni da se fotografije dece postavljaju na internet pre nego što se rode i to je trend koji prati sve veći broj budućih roditelja u Srbiji. Nije retkost ni da roditelji prave "Instagram" i "Fejsbuk" naloge svoje male dece. Imajuću u vidu ove podatke "UNITAS", međunarodna humanitarna organizacija koja se bavi borbom protiv trgovine ljudima, ukazuje na potrebu za edukacijom roditelja i dece o bezbednom i odgovornom ponašanju u virtuelnom svetu.

Iako postoje varijacije u pogledu učestalosti i načina korišćenja interneta, problemi i izazovi su slični svuda u svetu. Rizici objavljivanja dečijih fotografija su veliki, budući da predatori na Instagramu vrebaju naloge roditelja na kojima se nalaze ovakve fotografije.



Slike dece preuzete sa društvenih mreža njihovih roditelja čine čak 50 odsto materijala koji je pronađen na sajtovima pedofila u Australiji. Iako se kopirane fotografije same po sebi ne bi smatrale materijalom za eksploataciju, na tim sajtovima često su pracene komentarima u kojima je dete eksplicitno predstavljeno kao seksualni objekat, prenose Novosti.

Kako potpuna zaštita podataka na internetu ne postoji, fondacija upozorava roditelje, da izbegavaju objavljivanje imena i prezimena dece, kao i adrese. Od velike je važnosti da isključe lokaciju i ne objavljuju slike na kojima se vidi i jasno. prepoznaje ulica, kraj u kome živi ili škola koju dete pohađa.

Među prijateljima treba imati samo osobe koje poznajete u stvarnom životu. Iza virtuelnih prijatelja mogu da se kriju predatori kojih je u svakoj sekundi na internetu više od 750 000.



Oni veoma lako pronalaze moguće žrtve prateći navike, ponašanja, mesta koja roditelji posećuju sa decom, pa je zbog toga potreban poseban oprez kada se fotografiše na mestima gde redovno ili s vremena na vreme boravite.

Ukoliko se postavljaju slike s odmora, preporuka je da se objavljuju nakon povratka, kako potencijalni predatori ne bi imali aktuelne informacije o vašem kretanju.

VIDEO BONUS: DOKTOR ALEKSANDAR RADOJEVIĆ U TOKU JE HRONIČNO TROVANJE

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR