Glas Javnosti

MRTVO SLOVO NA PAPIRU! Od odluke države o pomoći ženama sa decom za kupovinu nekretnina nije se mrdnulo, majke JOŠ ČEKAJU

Društvo
Autor: Glas javnosti

Propis kojim država finansijski pomaže majkama u - izgradnji, kupovini ili učešću za kredit pri kupovini stana, još uvek nije moguće primeniti.

Još uvek nije poznato koji dokumenti će biti neophodni za podnošenje zahteva, da li će postojati ograničenje po pitanju godina majke, kao i da li će ova mera važiti samo za prvorotke ili za sve žene koje se ostvare u ovoj ulozi od Nove godine pa nadalje.

Ostalo je, takođe, nejasno i da li će uslov kao nekada kod subvencionisanih državnih stambenih kredita biti da majka već nema u vlasništvu neku nekretninu.

Na pitanje "Novosti" upućeno resornom ministarstvu kada će biti donet pomenuti pravilnik, dobili smo odgovor:

- Vlada će posebnim aktom utvrditi bliže uslove i način ostvarivanja ovog prava, kriterijume za određivanje visine sredstava, potrebnu dokumentaciju, način isplate i kontrolu namenskog korišćenja i druga pitanja od značaja. Po usvajanju posebnog akta, Ministarstvo će na svojoj internet stranici (www.minbpd.gov.rs ) objaviti obaveštenje o njegovoj sadržini kao i postupku i načinu ostvarivanja ovog prava.

S obzirom na to da je propis stupio na snagu 1. januara 2022, i dalje ga je nemoguće primeniti. Nije poznato koji dokumenti su neophodni za podnošenje zahteva, da li će postojati ograničenje po pitanju godina majke, kao i da li će ova mera važiti samo za prvorotke ili za sve žene koje su se ostvarile ili se ostvare u ovoj ulozi od Nove godine pa nadalje. Ostalo je, takođe, nejasno i da li će uslov, kao nekada kod subvencionisanih državnih stambenih kredita, biti da majka već nema u vlasništvu neku nekretninu.

- Pitala sam predstavnike Ministarstva za brigu o porodici dokle se stiglo sa pravilnikom o subvencionisanju stanova, čije bi potencijalne vlasnice bile žene i dobila odgovor da je to njima trenutno u vrhu prioriteta - kaže Tatjana Macura, predsednica udruženja "Mame su zakon". - Jako je važno da se objavi što pre, jer rokovi koji su određeni zakonom uveliko teku.

Ono što se takođe ne zna je ni koliko novca će dobijati iz državne kase i od čega će to zavisiti. Rečeno je da će biti ukupno izdvojeno 10 milijardi dinara, ali ne može da se zaključi koliko će to biti u pojedinačnim slučajevima.

BONUS VIDEO: Doktor Aleksandar Radojević o zagađenosti kao tihom ubici

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR