Glas Javnosti

KAKO ĆEMO PUTOVATI OVE GODINE? Nova pravila za ulazak u EU u senci korone

Društvo
Autor: Glas javnosti

Odlučujuće za srpske turiste u 2021. je bilo dostupnost papira i propusnica nego izbor same destinacije.

Putnici i turistički radnici nadaju se da će 2022. godina biti bolja i opuštenija, jer su ljudi navikli na mere i uslove koje diriguje pandemija.

Za sada je izvesno da će sledeće godine biti uveden sistem instant viza ili dozvola za putovanje u Evropsku uniju, kovid pasoši će važiti devet meseci od druge primljene doze, a Grci su, barem privremeno, uveli i obavezan PCR test,piše Blic.

Instant vize

Izvesno je da će, ako ne dođe do veleobrta u poslednji čas, dozvola, instant viza ili taksa biti potrebna građanima Srbije koji budu putovali u EU od sredine naredne godine, uz sva ostala standardna dokumenta.

Kako je saopšteno iz Brisela, Evropski sistem za putovanja bi trebalo od 2022. da bude operativan i putnici iz više od 60 zemalja, koji su do sada ulazili slobodno u Šengen zonu, moraće da apliciraju za putno odobrenje pre polaska.

Prema najavi, biće "lak, brz i jednostavan, obuhvatiće turiste, poslovne ljude i druge putnike". U aplikaciji će morati da se navedu lični podaci, podaci o pasošu, zemlja u koju se putuje, podaci o kriminalnom dosijeu ako postoji, boravak u ratnim područjima, zabrane posete određenim zemljama. Podnosioci zahteva, stari od 18 do 70 godina, uslugu će plaćati sedam evra. Za maloletnike će biti besplatna, a zahtev će slati roditelji. Na mejl će stići odgovor o prihvatanju zahteva. U slučaju odbijanja stići će obrazloženje, a moguće je i ulaganje žalbe.

Kovid pasoši i pravila

Evropska komisija usvojila je pre nekoliko nedelja pravilo kojim se period važenja sertifikata o vakcinaciji ograničava na devet meseci, odnosno 270 dana od pune vakcinacije. Istovremeno, usvojena su i pravila o koordiniranju sertifikata kako bi se razlikovali dokazi o primljenoj primarnoj vakcinaciji od onih koji se odnose na buster doze.

Jedini problem za sada je neprihvatanje određenih vakcina u zemljama EU, prvenstveno Sputnjika ali postoje signali da će se i ovaj problem rešiti ove godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR