Glas Javnosti

Hrvati izabrali najgluplje izraze koje i Srbi svakodnevno koriste, a da pojma nemaju zašto

Društvo
Autor: Glas javnosti

Postoji mnoštvo poštapalica, uzrečica i poslovica koje se upotrebljavaju u svakodnevnom govoru, a za koje zapravo ne znamo ni šta znače, ni zašto se koriste u određenom kontekstu, jer na prvi pogled – nemaju baš mnogo smisla prenosi nova.rs.

Na tu temu pokrenula se i rasprava na hrvatskom Redditu koja je privukla pažnju Večernjem listu: „Izrazi koje koristimo svakodnevno, a nemaju smisla“.

Jedan reditor ju je otvorio pitanjem: „Zašto se kaže ‘tri, četiri, sad’ za početak utrke, natjecanja, oklade… Pokušavam pronaći smisao toga, ali ne nalazim. Niti je 3 prvi broj, niti je 4 zadnji, Zašto ne počinje od 0 ili 1? ? Ili ako već počinje od 3 i ima 3 stupnja odbrojavanja, zašto ne ide 3, 2, 1? Ne kužim.“

Brzo je stigao prvi komentar u kojem je jedan korisnik ponudio objašnjenje.

„‘Jedan, dva, jedan dva’ koristi se za isprobavanje ozvučenja. Pa je onda ‘tri, četiri, sad’ da ne bude zabune.“ Javio se još jedan i napisao da se 5 i 6 ne mogu koristiti jer se koriste za uzrečicu poput: „A on ni pet ni šest nego onu najružniju.“

Druga izreka koja zbunjuje ljude jeste: „Spava kao beba“ – za mnoge je to poređenje suludo jer, kako kažu, njihova deca su se uvek budila, plakala, trzala se na svaki zvuk. „Niko ne spava gore od beba“, kažu. Ipak, gora je: „Spava kao zaklan“. „Kad god sam to koristio za naše dijete, supruga bi poludjela“, navodi jedan korisnik.

„Šta se mora, nije teško“ – još jedna je uzrečica koju čujemo svakodnevno, a za mnoge „baš to što se mora uglavnom i jeste najteže raditi“. „Poanta je da tu nema izbora već to mora biti napravljeno“, objasnio mu je neko.

„Glup ko noć“ je takođe dobio mesto na ovoj listi, kao i „prelivanje iz šupljeg u prazno“, kada je nesto beskorisno, jer „ako imaš tekućinu u šupljoj posudi, zar ti nije u interesu da ju prebacis u praznu?“

„Mislim da je tvoj zaključak upravo poenta tog izraza. Šuplje je pa je iscurilo, dakle nema smisla, ne vodi nigde.“

Ipak, o pitanju korisnika koji je hteo da zna zašto bajke i basne završavamo sa „čiča miča, gotova priča“ ekipa Reddita nije mnogo mozgala: „Samo zato što se rimuje“, kažu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR