Glas Javnosti

KADA SE ODLUČITE DA PUTUJETE OVO JE POTREBNO ZNATI : Evo šta može sve preko granice

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nedoumice o tome šta se sve sme preneti preko granice nekako su posebno naglašene pred početak i u toku letnje sezone.

Nedoumice o tome šta se sve sme preneti preko granice nekako su posebno naglašene pred početak i u toku letnje sezone. Mnogi srpski turisti su tada u nedoumici da li smeju u omiljeno letovalište, gde uglavnom putuju sopstvenim automobilom ili avionom, da ponesu sve ono što žele, bez straha da će im to carinici oduzeti.

Uprava carina Republike Srbije na svom sajtu vrlo jasno navodi šta je po zakonu dozvoljeno nositi u prtljagu, a šta ne prilikom ulaska na teritoriju naše zemlje. Ipak, pravila se razliku u odnosu na to koja je zemlja u pitanju.

Zato je uvek dobro biti informisan, kako bi se izbegle situacije, koje nikome nisu prijatne.

Svi oni predmeti koje putnik koristi za ličnu upotrebu, poput odeće, toaletnih proizvoda i nakita, recimo, spadaju u lični prtljag i dozvoljeno ih je prenositi nesmetano preko granice naše zemlje.


U predmete za ličnu upotrebu, pored toga spadaju i kamere, video-kamere i prenosivi projektori, uz odgovarajuću količinu filmova i pribora, odnosno kaseta, u slučaju prenosivih video-rekordera. Prenosivi kalkulatori, prenosivi uređaji za snimanje i reprodukciju zvuka sa trakama, uključujući i diktafone, kao i prenosivi radio-prijemnici i televizijski aparati, ali i prenosivi personalni kompjuteri i pisaće mašine, takođe su predmeti za ličnu upotrebu.

Kolica za bebe i pokretna kolica za invalide mogu biti deo ličnog prljaga, kao i dvogledi i sportska oprema za ronjenje, planinarenje i kampovanje, ali i ribolov.

Uz sve navedeno, prema Upravi carina Republike Srbije, deo ličnog prtljaga mogu biti i prenosivi aparati za dijalizu i slični medicinski aparati, odnosno potrošni materijal uz njih, te drugi proizvodi koji su isključivo za ličnu upotrebu


Pitanja u vezi sa tim šta je dozvoljeno od cigareta preneti preko granice, najčešća su, pored pitanja koja se odnose na prenos hrane.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije navedene su opšte preporuke o svemu tome. Pravila EU koja se odnose na unošenje roba u putničkom saobraćaju za državljane država koje sa graniče sa EU kažu da se bez prijavljivanja može uneti iznos do 10.000 evra.

Konkretno, kada je reč o alkoholnim pićima, preporuka je količina od 0,5 litara pića do 22 odsto alkohola, 0,5 litara vina i dva litra piva.

Dozvoljeno je prenošenje duvanskih proizvoda, i to 40 cigareta, ukoliko je u pitanju kopnena granica, odnosno 200 cigareta, u slučaju da je u pitanju granica na aerodromu. Ta količina za cigarilose je 20, ako se prelazi granica na kopnu i 100, prilikom putovanja avionom. Duvan je dozvoljeno preneti u količini od 50 grama kopnom, odnosno 250 grama u slučaju da se prelazi granica na aerodromu piše Ona.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP