Glas Javnosti

JURIŠ U BESMRTNOST PREDRAGA LEOVCA: Na današnji dan poginuo junak sa Košara (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Priča o Predragu Peđi Leovcu je tropar o čoveku u danima zveri, o divnome i dičnome sinu Crne Gore i Srbije koji je znao da je život vredan onoliko koliko ga imaš za šta vrednije od života dati.

Priča o Predragu Peđi Leovcu je slovo o najboljem među nama, o najboljem u nama, o svemu što srpski ratnik jeste – vitez Hristove vojske, živo raspeće, večito vaskrsnuće…



Priča o Predragu Peđi Leovcu je živa, najrečitija tapija Srbinova na večnost, beskraj, litiju neba nad srpskom zemljom i moleban zemlje pod srpskim nebom.

Priča o Predragu Peđi Leovcu je tropar o čoveku u danima zveri, o divnome i dičnome sinu Crne Gore i Srbije koji je znao da je život vredan onoliko koliko ga imaš za šta vrednije od života dati.

Peđa Leovac je život dao za najskuplju srpsku reč postavši i sam jedna od najsupljih srpskih reči što se izgovara u molitvi, plaču, pesmi i zakletvi.

Rođen u slavnim Pljevljima 20. decembra 1975. godine – postradao za srpstvo na svetim Košarama 14. aprila 1999. u jurišu, kako jedino i znao, u trku a smrću od koje nije zazirao, nije strahovao, nije se povlačio, jer šta je smrt za onoga koji je zaista rođen da živi doveka?!

Kao jedan od najboljih, najčasnijih i najodvažnijih mladih oficira tadašnje Vojske Jugoslavije svoju profesionalnu službu je započeo na presvetom Kosovu i Metohiji u legendarnom 53. Graničnom bataljonu, na Košarama…na Kosovu i Metohiji, kraj graničnog kamena kojeg je čuvao kao da je sam temeljac i međaš Srbije, neba i zemlje – Predrag Peđa Leovac vaskrsao je na pričesti u Samodreži… 1998. godine u borbama sa šiptarskim teroristima u rejonu Košara biva teško ranjen, lica skoro unakaženog od zverskih kuršuma i gelera, no ono što bi mnogima od nas poslužilo kao izgovor da se ne vrate na paklu Košara – Predragu Leovcu je bio razlog da mu što pre pohita nazad!



Na molbu majke da ostane, da se još oporavi, da je svoj dug odužio, poljubio je u čelo i odgovorio: “Ako se ne vratim, majko, ko će sačuvati onu decu gore?!”

“Onu decu gore…”, a i sam je još bio dete, jedva 24 godine u njemu, premalo za grob, dovoljno za večnost…

Sa životom se već bio oprostio, ne onako kako to kukavice čine umirući po sto puta na dan, već kako krvi Gazimestana, Mojkovca, Kajmakčalana…dolikuje- prežalio je sebe da više ni jedna majka ne zažali za sinom.

Vratio se svojim Prokletijama, svojim Košarama, svojoj “deci” da ih sačuva, vratio svetinji da ga posveti…

U protivterorističkoj akciji ponovog zauzimanja graničnog kamena C4, 14. aprila ’99. kuršum zveri je zauvek zaustavio našeg Peđu u jurišu…

U jurišu u kojem ga ništa nije moglo zaustaviti – juriš Srbina za zavetnu svetinju juriš je anđela…

Prokletije su zaćutale, danima, mesecima pre toga nisu…

Peđina “deca” su plakala, svi do jednog, junaci njemu nalik za junakom kojem niko nije bio nalik!

Planina je plakala, njegova Crna Gora, njegova Srbija, njegovi vekovi minuli i budući.

Poginuo je junak nad junacima, bez ropca, suza, jecaja…

Davno je prežalio sebe – dana kad se rodio još, od slave Crne Gore i Srbije sazdan, u slavu srpstva utkan božanskom niti.

Predrag Peđa Leovac – najbolji među nama, najbolje u nama…

Slovo o njemu – nafora je svakog živog, umrlog i još nerođenog Srbina!

O vojniku koji je život izgubio na granici Srbije i Albanije braneći zemlju u jednoj od najbitnijih bitaka za vreme NATO agresije govorili su Mile Leovac, otac Predraga Leovaca, Duško Šljivančanin, tadašnji komandant 53. graničnog bataljona, Vlatko Vuković, profesor Predraga Leovca na Vojnoj akademiji, njegovi klasići Milovan Svrkota i Predrag Bulić i Pavle Leovac, rođeni brat.


Numeru posvećenu Predragu-Peđi Leovcu otpjevala je Branka Zečević, na tekst Aleksandra Tošića. Muziku je radila Olga Janković, aranžman Aleksandar-Saša Magovčević i Nenad Grković.

„Naša želja je da vam ovim putem ukažemo na lik i djelo Predraga Peđe Leovca, da vas podstaknemo da sami saznate što više o njemu, i da vam na njegovom besprekornom primjeru ukažemo na pravi put istinskog rodoljublja“, navode, a piše IN4S.

Spot je snimio „Ivangrad studio“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR