Glas Javnosti

JOŠ PARA ZA UKRAJINU: MMF odobrio 1,3 milijarde dolara za Ukrajinu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je isplatu 1,3 milijarde dolara Ukrajini u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) kako bi se pomoglo u ispunjavanju hitnih potreba platnog bilansa zbog manjka koji je nastao zbog teškoća sa izvozom žitarica, saopštila je ta međunarodna organizacija.

Obim i intenzitet rata Rusije protiv Ukrajine koji je počeo pre više od sedam meseci izazvali su ogromnu ljudsku patnju i ekonomske probleme, ocenjeno je u saopštenju MMF.

Ukazali su da se, usred masovnog raseljavanja stanovništva i uništavanja stambenih objekata i ključne infrastrukture, predviđa da će se realni BDP Ukrajine smanjiti za 35 procenata u 2022. u odnosu na 2021. godinu, kao i da potrebe za finansiranjem ostaju veoma velike, prenosi N1.


Direktorka MMF Kristalina Georgijeva je u pisanoj izjavi ukazala da je fiskalni deficit Ukrajine porastao na nivoe bez presedana.

„Ukrajinske vlasti zaslužuju priznanje zato što su održale značajan stepen makrofinansijske stabilnosti u ovim izuzetno izazovnim okolnostima. Kako se privreda prilagođava produženom ratu, ključne makroekonomske politike su bile usmerene ka očuvanju prioritetnih rashoda, ublažavanju pritiska na nacionalnu valutu grivnu i devizne rezerve, kao i na očuvanje finansijske stabilnosti“, navela je Georgijeva.


Istakla je da je u tom kontekstu i u svetlu stalnih hitnih potreba platnog bilansa, uključujući i veliki minus u izvozu žitarica, MMF odobrio novo hitno finansiranje za Ukrajinu u ukupnom iznosu od 1.005,9 milijardi specijalnih prava vučenja, ili oko 1,3 milijarde američkih dolara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR