Glas Javnosti

JAVNI PREVOZ POSKUPLJUJE? Prevoznici od Grada traže više cene i HITNO rešavanje problema

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prema pisanjima medija, prevoznici će od grada Beograda tražiti više novca, ali i ako bude poskupljenja, to se navodno neće odraziti na cenu karata.

"GSP Beograd", "Lasta" i Konzorcijum privatnih prevoznika zatražili su od Grada da ispuni obavezu iz ugovora koja predviđa automatsko povećanje cene po pređenom kilometru dva puta godišnje ako su ispunjena četiri kriterijuma – cena goriva, cene na malo, bruto zarade i kurs evra.

Prevoznici tvrde da, ako su troškovi na osnovu ovih kriterijuma porasli više od pet odsto, i cena po kilometru u martu i septembru automatski treba da se poveća. U martu je tek odobreno povećanje od sedam odsto koje je trebalo da usledi još u oktobru prethodne godine, a prevoznici kažu da su zbog toga pretrpeli velike gubitke i da su se već stekli uslovi da cena po pređenom kilometru bude viša za još 10,4 odsto.


- Najveća stavka u zahtevu za povećanje cene je cena pogonskog goriva, ona čini negde oko 40 odsto ukupne cene. Od kada smo podneli prvi zahtev za povećanje cene, izvršili zaduživanje kod banaka kako bismo povećali zarade voznom osoblju kako bismo ih zadržali na tržištu - kaže Drago Tošić iz Konzorcijuma privatnih prevoznika, a prenosi rts.rs.

Tošić ističe da je gorivo u poslednjih nekoliko meseci poskupelo za 30 odsto i da oni u najkraćem roku očekuju rešenje problema jer neće moći nastaviti sa radom, a cene po pređenom kilometru se razlikuju i do 60 odsto.

- Cena se može kretati od 100 i nešto dinara, pa do 200 dinara. Samo, recimo, uključivanje klima uređaja dodatno povećava potrošnju goriva za 10 do 12 odsto. Ono što je dodatno je stanje trase linije – ona može i do 30 odsto da poveća potrošnju goriva na određenim linijama - naglašava Tošić. 

Prema pisanju medija, nove cene po pređenom kilometru ne znače da će građani više plaćati javni prevoz, jer je Grad i do sada iz budžeta podmirivao dodatne troškove. Kada je reč o međumesnom prevozu, karte na relaciji Beograd–Pančevo poskupele su 15 odsto. Konzorcijum "Ariva litas" je u međugradskom prevozu povećao cene za 10 odsto, a "Lasta" za 15 odsto.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR