Glas Javnosti

PLATA PREKO HILJADU EVRA! Sa diplomom ovih fakulteta neće čekati NI DAN na birou

Društvo
Autor: Glas javnosti

Fakulteti kao što su IT, elektrotehnički, mašinski, građevinski, Fakultet organizacionih nauka (FON) godinama se nalaze među najpopularnijim u Srbiji.

IT, mašinski, elektro i građevinski inženjering su vrlo traženi na srpskom tržištu, a ujedno i visoko plaćeni poslovi, istakao je Miloš Turinski iz Infostuda za portal Nova.rs.

Pored njih, traže se i menadžeri, u smislu rukovodećih pozicija, ali i psiholozi koji se, kako je naveo naš sagovornik, po završetku studiranja preusmeravaju da se bave menadžmentom ljudskih resursa (HR), a ima i fakulteta sa smerovima koji se baš bave HR-om.

Sve ove najtraženije fakultetske smerove možemo naći na fakultetima kao šro su FON, Elektrotehnički u Beogradu, Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Elektronskom fakultetu u Nišu, Filizofskom, Mašinskom ili Građevinskom fakultetu u Beogradu i drugima.

Među fakultetima koji su prosperitetni, kada se govori o lakšem pronalasku posla, je i FON. Na ovom fakultetu se izdvajaju smerovi informacioni sistemi i tehnologije, menadžment i operacioni menadžment.

"Ovaj fakultet se ujedno bavi i menadžmentom, a imaju i IT. Vrlo je tražen fakultet na tržištu", ocenio je Turinski.

Kada govorimo o najtraženijim profilima na beogradskim fakultetima, najpopularniji smer na Elektrotehničkom fakultetu je softversko inženjerstvo, a prosperitetan je i smer elektrotehnika i računarstvo.

Na Građevinskom fakultetu u Beogradu, to je smer građevinarstvo, na Mašinskom fakultetu imamo smer mašinsko inženjerstvo, dok je na Filozofskom fakultetu tražena psihologija.

Inače, kada govorimo o Novom Sadu, tamo na Fakultetu tehničkih tehničkih nauka možemo naći gotovo sve pomenute profile od softverskog inženjerstva i informacione tehnologije do elektrotehničkog, mašinskog i građevinskog inženjerstva.

I ranijih godina su na prvom mestu po "zapošljivosti" bili diplomirani inženjeri informacionih tehnologija, inženjeri elektrotehnike i računarstva, kao i elektronike.


Prošle godine je sajt HelloWorld.rs objavio da je prosečna neto plata programera u Srbiji 1.225 evra. Najviše plaćena pozicija je bila u Beogradu i to za softverskog inženjera 7.500 evra neto.

Plate u IT industriji, kada se ima u vidu senioritet, iznose prosečno za senior programera 1.724 evra, medior programera 1.144, a juniora 736 evra.

Prema podacima sajta Infoplata.rs, plate mašinskih inženjera kreću se od 50.097 do skoro 120.000 dinara, dok se zarade u elektroinženjerstvu kreću od 58.219 do 134.096 dinara.

Plate građevinskih inženjera kreću se od 50.000 do skoro 130.000 dinara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR