Glas Javnosti

IZMENE CENE ŠEĆERA SE OČEKUJU VEĆ U ČETVRTAK : Nova cena šećer najverovatnije 89 dinara po kilogramu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije će na sednici u četvrtak, 26. maja, izmeniti važeću uredbu koja se odnosi na ograničenje cena namirnica, saznaje N1 u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izmenama će cena šećera biti ograničena na određeni iznos - najverovatnije 89 dinara za kilogram - i važiće za sva pakovanja, bez obzira da li se šećer prodaje u ambalaži od kilograma ili u džakovima.

Šećera danima nema u trgovinama, a cena mu je, po važećoj uredbi, u maloprodaji ograničena na nivo od 15. novembra 2021. godine. To u praksi znači da svaka trgovina u svojim rafovima sme da drži „svoje“ cene šećera koje je imala na dan 15. novembra, ni dinar veće.


Problem je što se ovo ograničenje primenjivalo samo na šećer u ambalaži od kilograma, dok se cena šećera u ostalim pakovanjima slobodno formirala.

To je dovelo do situacije da se šećer u kesama od kilogram najviše tražio jer je bio - najjeftiniji. A potom i do nestašica u trgovinama prenosi N1


Da će cena šećera biti ograničena, bez obzira na pakovanje, juče je u Davosu najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 Vučić je, govoreći o nestašici šećera u prodavnicama, rekao da je u Srbiji zaštićena cena šećera u pakovanju od jednog kilograma i da "onda oni koji rade sa šećerom, poput pčelara ili destilera, dogovore sa poslovođama da kupe veće količine tog jeftinijeg šećera, zbog čega će biti zaštićena cena šećera bez obzira na pakovanje".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR