Glas Javnosti

IZDAJA ISTORIJE I TRADICIJE: Gde je patriotizam kod srpskih političara i intelektualaca?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nema Srbina na kugli zemaljskoj koji nije čuo za čuvenu bitku na Kosovu polju na Vidovdan 1389. godine, za Kneza Lazara, Miloša Obilića i njihovu hrabrost i stradanje. Čuvena Kneževa “zemaljsko je za malena carstvo, a Nebesko uvek i doveka” , odzvanja i dan danas u ušima svakog čestitog Srbina i jasno trasira put i naš zavet kao njihovih potomaka.

Njihov zavet je “zemaljsko je jedino carstvo, a u Nebesko nikad nisam ni verovao”, pa vođeni ovom krilaticom ne libe se ničeg zarad svog ličnog uspeha, sitnog ćara i zemaljskih ugodnosti, pa makar se radilo i o izdaji onoga što je za naš narod temelj postojanja.
“O Kosovo grdno sudilište” izreče veliki Vladika Njegoš, koji je prozorljivo video da će Kosovo biti test za svakog Srbina i da će se na Kosovu vazda poznati ko je ko sve do kraja vremena.
I tako i bi. Kroz razne epohe i razna vremena pokazivalo se ko je ko upravo po našem odnosu po pitanju Kosova.
Isto je i danas.
Došlo je vreme da mnogi kojima su puna usta Kosova, Srbije, srpske istorije, borbe za srpski narod, padnu na ovom najvećem i najvažnijem testu.
A na njima padoše i oni koji sebe smatraju patriotama i koji na sav glas viču kako ne bi Kosovo dali po cenu života, ali za neke druge životne lagodnosti, dadoše ga iste sekunde.
U moru tih i takvih , izdvajaju se i “junaci” naše priče.
Krenimo redom.

Miloš Jovanović. Novi lider Demokratske stranke Srbije, profesionalni patriota sa francuskim pasošem, istaknuti lobista za ulazak Srbije u NATO, naravno ne javno već u četiri zida kada se sastaje sa različitiim zapadnim obaveštajcima, vodeća je ličnost koja služi za davanje legitimiteta Aleksandru Vučiću na izborima.
I ptičice na grani znaju da je Vučiću potreban legitimitet kako bi nakon izbora imao odrešene ruke za izdaju Kosova. Kao što možemo videti već za 27. jun, dakle odmah nakon “legitimnih i demokratskih izbora” zakazan mu je sastanak sa Ričardom Grenelom na kojem će mu biti ponuđeno potpisivanje dokumenta o novom statusu Kosova.
Šta se u njemu nalazi možemo samo naslutiti, a možemo i naslutiti da profesionalne patriote neće odustati od davanja legitimiteta pomenutom.
Miloš Jovanović već godinama služi samo jednom cilju, a to je igranje uloge lažnog opozicionara koji se bori za nacionalne interese.
Scenarista za njegovu ulogu je lično Nikola Selaković, koji je generalni sekretar Aleksandra Vučića i koji praktično Milošu Jovanoviću prenosi šta treba da uradi po naređenju “šefa” koji je osmislio “brilijantan” naziv za izbornu koaliciju okupljenu oko DSS-a, a koja se zove METLA.

Miloš Jovanović kao “osvedočeni patriota” je na to lako pristao. Najpre zbog položaja na fakultetu, ali i zbog materijalne koristi.
Podsećam samo na prošle izbore na kojima je otkriveno da je Srpska napredna stranka štampala plakate DSS-a, a koji su otkriveni i fotografisani u prostorijama naprednjaka.
Isti slučaj je i sa ostatkom “intelektualaca” koji podržavaju Miloša i Metlu.
Profesor Miloš Ković čovek koji je osvedočen kao patriota, ali i čiji se patriotizam završava nakon i najmanjih pritisaka. Najpre preko pretnji zbog statusa na fakultetu na kojem predaje, ali i zbog sudskog procesa sa četiri kolege sa fakulteta, među kojima je i osvedočeni srbomrzac Nikola Samardžić koji je je Kovića tužio zbog njegovih političkih stavova i konstatacija koje se tiču njega.
Ković je odmah podlegao tim pritiscima, a čak je na pripremnom ročištu tražio i da se pomiri sa “kolegama”, što je Samardžić odbio.
Od tog momenta, patriotizam profesora Kovića postao je veoma ograničen. Baš onoliko koliko ne smeta Aleksandru Vučiću.
Uz sve nabrojano Miloš Ković je iskoristio priliku da u novinama Danas kao predstavnik intelektualaca osnivača “Pokreta za odbranu KiM” da sramnu izjavu u kojoj poziva Srbe na izbore i pored toga što je zvaničan stav pokreta bio BOJKOT.

Na ovaj način Miloš Ković je falsifikovao zvaničan stav i samo potvrdio činjenicu da se radi o ucenjenom čoveku koji je nakon malog političkog pritiska izdao sve o čemu je pričao godinama.
Uz Miloša Kovića okosnicu DSS intelektualaca i članova političkog saveta čini i profesor Časlav Koprivica koji se usuđuje da naglas izgovori “da ima poverenje u Vučića po pitanju Kosova”, što je najbolje svedočanstvo da je ili kupio diplomu ili da se radi o vema kvarnom čoveku koji učestvuje u prikrivanju izdaje od strane vladajućeg režima i Aleksandra Vučića.
I osvrnimo se na kraju na koaliciju METLA. Jedan od ljudi koji se uz Miloša Jovanovića pojavljuje u medijima je Novica Antić, predsednik vojnog sindikata od tri člana i radnik VBA (Vojno obaveštajne agencije) koji je bio jedan od lidera protesta vojske i policije protiv vlasti, a koji su naravno propali. Pitamo se zašto?

Novica Antić je takođe poznat po tome što njegov rođeni brat slobodno zida zgrade po Kragujevcu i zarađuje milione, što je inače u Srbiji moguće bez saradnje sa vlastima. Ali u šali naravno.
Miloš Jovanović i ostale metle i četke nisu jedini u čitavom nizu lažnih patriota na srpskoj političkoj sceni koji učestvuju na izborima i daju legitimitet Aleksandru Vučiću za izdaju Kosova.
Tu su i već dobro poznati Vojislav Šešelj kadar stare UDBE, Aleksandar Šapić nova snaga iste, Zavetnici, Levijatani, anarhisti i monarhisti, levi i desni, a koji svi rade na istom cilju kako da Vučić dobije legitimitet i kako da što bezbolnije izda Kosovo.
Istorija je nemilosrdna i ona daje poslednju reč o tome kakvi su tragovi ostali iza koga.
I kao što po hrabrosti, herojstvu, ličnoj žrtvi pamtimo Kneza Lazara, Miloša Obilića, kosovske junake, tako ćemo i zapamtiti sve one koji su se usudili da pljunu na njihov zavet i žrtvu, a sve zarad malo ličnog ćara i koristi.
Bilo je i takvih u srpskoj istoriji i uvek su služili kao opomena kakav ne treba biti.
Takve i danas imamo ispred sebe, a to su jeftini politikanti koje pobrojah, a koji pod plaštom borbe za Kosovo i nacionalne interese izdaju ono što je našem narodu najsvetije.

(Izvor: Politikon)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR