Glas Javnosti

Ita­li­ja­ni novčano kažnjeni: U Srbiji lovili prepelice

Društvo
Autor: Glas javnosti

Po­li­ci­ja je po­čet­kom me­se­ca iza­šla na te­ren po­sle pri­ja­ve Dru­štva za za­šti­tu i pro­u­ča­va­nje pti­ca Sr­bi­je.

Tro­ji­ca Ita­li­ja­na ko­ji su uhva­će­ni u ne­do­zvo­lje­nom lo­vu na pre­pe­li­ce u ata­ru blač­kih se­la Su­vi Do i Tr­bu­nje, pri­zna­li su de­lo i pri­hva­ti­li me­ru opor­tu­ni­te­ta, upla­ti­li ka­znu, na­kon če­ga je kur­šu­mlij­sko Osnov­no tu­ži­la­štvo od­ba­ci­lo kri­vič­nu pri­ja­vu. Ita­li­ja­ni­ma je na­lo­že­na oba­ve­za da upla­te nov­ča­ni iz­nos od po 50.000 di­na­ra u hu­ma­ni­tar­ne svr­he, u ko­rist bu­dže­ta Re­pu­bli­ke Sr­bi­je.

Po­li­ci­ja je po­čet­kom me­se­ca iza­šla na te­ren po­sle pri­ja­ve Dru­štva za za­šti­tu i pro­u­
Glača­va­nje pti­ca Sr­bi­je. Pr­vi Ita­li­jan je za­te­čen kod se­la Tr­bu­nje, dok su sle­de­ćeg da­na kod me­sta Su­vi Do uhva­će­na još dvo­ji­ca i pro­tiv njih su pod­ne­te kri­vič­ne pri­ja­ve zbog ne­za­ko­ni­tog lo­va, za ko­je je za­pre­će­na mak­si­mal­na ka­zna do tri go­di­ne za­tvo­ra.

– OJT u Kur­šu­mli­ji je 11. sep­tem­bra pri­mi­lo pri­ja­ve pro­ku­pač­ke po­li­ci­je pro­tiv G. C., B. F. i E. M. svi iz Ita­li­je, a zbog sum­nje da su uči­ni­li ne­za­ko­nit lov iz­vr­šen na šte­tu Lo­vač­kog udru­že­nja Bla­ce. Za ovo de­lo za­pre­će­na je ka­zna do tri go­di­ne za­tvo­ra, me­đu­tim ka­ko su na­kon pri­zna­nja kri­vič­nog de­la Ita­li­ja­ni pri­hva­ti­li me­ru opor­tu­ni­te­ta za ko­ja je do­zvo­lje­na pri­me­na za de­la do pet go­di­na za­tvo­ra, po­sle upla­će­nog iz­no­sa i do­sta­vlja­nja do­ka­za, tu­ži­la­štvo je od­ba­ci­lo kri­vič­ne pri­ja­ve – na­vo­di se iz­me­đu osta­log u od­go­vo­ru OJT Kur­šu­mli­ja.

Me­đu­tim, osta­je ne­ja­sno i da li su stra­ni dr­ža­vlja­ni ima­li do­zvo­le za no­še­nje oruž­ja, a ni­je po­zna­to ni ko je po­sta­vio elek­tron­ske va­bi­li­ce ko­je je po­li­ci­ja pro­na­šla na naj­ma­nje dve lo­ka­ci­je, a ko­je su za­ko­nom za­bra­nje­ne i ko­ri­ste se za lov na pre­pe­li­ce. Va­bi­li­ce za­va­ra­va­ju pre­pe­li­ce da na toj lo­ka­ci­ji ima hra­ne, da tu mo­gu da se od­mo­re i da je okru­že­nje bez­bed­no, a u stva­ri po­sta­ju la­ka me­ta lo­va­ca.


Dru­štvo za za­šti­tu i pro­u­ča­va­nje pti­ca Sr­bi­je, ko­je je pri­ja­vi­lo slu­čaj po­li­ci­ji, iz­lo­že­no je pret­nja­ma i na­pa­di­ma na­kon što je oba­ve­sti­lo vla­sti o ne­za­ko­ni­tom lo­vu.

– Ita­li­ja­ni su u dže­po­vi­ma ima­li ukup­no osam sve­že ulo­vlje­nih pre­pe­li­ca, dok kod se­be ni­su po­se­do­va­li do­ku­men­ta­ci­ju neo­p­hod­nu za iz­vo­đe­nje lo­va, kao ni do­zvo­le za no­še­nje oruž­ja. Sum­nju u ne­za­ko­nit lov do­pu­ni­la je i či­nje­ni­ca da je pre­kr­šen Za­kon o di­vlja­či i lo­vu ko­ji oba­ve­zu­je lov­ce da sit­nu di­vljač lo­ve u gru­pa­ma od naj­ma­nje tri, a naj­vi­še 20 oso­ba, uz pri­su­stvo gru­po­vo­đe, što sva­ka­ko ne mo­gu bi­ti stra­ni dr­ža­vlja­ni – re­kli su ra­ni­je u Dru­štvu za za­šti­tu pti­ca.

Iz ovog dru­štva upo­zo­ra­va­ju da je po­sle tog do­ga­đa­ja i nji­ho­ve pri­ja­ve po­li­ci­ji, usle­di­la pra­va haj­ka na za­štit­ni­ke pri­ro­de i za to pro­zva­li pred­sed­ni­ka Lo­vač­kog udru­že­nja iz Bla­ca ko­ji je, ka­ko na­vo­de, na svom fej­sbuk pro­fi­lu po­sta­vio vi­deo-sni­mak za ko­ji se sum­nja da ga je dva da­na ra­ni­je na­či­nio M. Đ. iz Bla­ca, a u ko­me se iz­no­se ne­i­sti­ne u ve­zi sa opi­sa­nim do­ga­đa­ji­ma.



Glas javnosti/P02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR