Glas Javnosti

Istraživanje pokazalo, korona učinila svoje: U "Ribnikaru" tri puta više depresivne dece nego u prethodnih 20 godina

Društvo
Autor: Glas javnosti

Posle pandemije korona virusa, u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar sprovedeni su istraživanje i analiza na temu mentalnog zdravlja dece, a u vezi sa depresijom.

Izveštaj jedne članice Saveta roditelja, posle sednice na kojoj su predstavljeni rezultati tog istraživanja.

Istraživanje rađeno posle epidemije korone


U njemu se navodi da je psihološkinja škole, posle testiranja 21 deteta za koje su roditelji primetili promene u ponašanju i potražili pomoć škole, utvrdila da njih čak 13 ima suicidne misli. Kako je konstatovano, to je tri puta više u odnosu na prethodnih 20 godina.


"Psihološkinja je rekla da je ovaj broj dece samo vrh ledenog brega i da zato mora na neki način da sprovede analizu i testiranje, kroz razne neobavezne radionice i da proba da pomogne što većem broju dece, ali isto tako moli roditelje da ne preteruju u proceni ili, što je još gore, zanemaruju stanje koja deca ispoljavaju, pravdajući se da je to samo faza", navodi se u izveštaju

Takođe se zaključuje da su sva deca kod kojih je uočen problem poslata kod specijalista na psihoterapije.

Predsednik Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" Igor Đorđević kaže za "Marker" da je upoznat sa tim podacima i da se na problemu radilo.

"Tačno je da je psiholog utvrdio depresiju kod određenog broja dece. To je shvaćeno vrlo ozbiljno, sa tom decom se radilo i to govori da je škola imala ozbiljnu i odgovornu pedagoško -psihološku službu".

Predsednik Saveta roditelja međutim nije mogao da se seti da li su rađene dodatne analize i kakvi su bili njihovi rezultati. Na to pitanje nismo dobili odgovor ni iz OŠ "Vladislav Ribnikar".

Roditelji nisu bili obavešteni
S druge strane, Aleksandar Fatić, roditelj jedne učenice te škole navodi da o rezultatima istraživanja depresije kod đaka u Ribnikaru mnogi roditelji nisu ni bili obavešteni.

"Šta bi bila normalna reakcija na taj i takav nalaz? Pa naravno da se uzbune roditelji, da se mobilišu dodatni resursi psihološki i psihoterapeutski u školi, da se povede računa o tome zbog čega se to dešava, zašto ta deca od 10, 11 godina imaju suicidnu ideaciju i da se onda ispitaju neki elementi kulture škole "Ribnikar", naveo je.

Sagovornik tvrdi da se u školi tolerisalo vršnjačko nasilje i da je mnogo toga prolazilo ispod radara, iako su deca bila u čestom kontaktu sa psihologom i pedagogom škole.


"Svako može da dobije rak, svaki čovek, ali je mnogo verovatnije da dobije rak onaj ko živi nezdravo, puši, živi u zagađenom ambijentu. Moglo je to da se desi u svakoj školi ali je mnogo verovatnije da se desi u školi u kojoj postoji nebriga o psihičkoj dobrobiti dece. Moje dete je završilo osmi razred u toj školi i ima sve petice. Ja sam protiv toga, jer to je kultura te škole da treba da se imaju sve petice. Nije normalno da se imaju sve petice, da se bude u svemu odličan, nego je normalno da se radi na empatiji, da se radi na razvijanju ličnosti, na razvijanju socijalnih veština. Ta škola radi na svim peticama i postoji ogroman pritisak na decu da imaju dobre ocene", kaže roditelj Aleksandar Fatić.

I u izveštaju vanrednog inspekcijskog nadzora u OŠ "Vladislav Ribnikar", u koji su novinari "Markera" imali uvid a koji je sproveden posle masovnog ubistva, navodi se da je krajem prošle godine posle časa odeljenske zajednice razreda 7/2 u koji je išao maloletni ubica, zaključeno da su deca pod velikim stresom zbog ocena - zbog reakcije roditelja, ali i takmičarskog duha koji vlada u školi.

 Kako se navodi u izveštaju prosvetne inspekcije, škola nije predstavila dokaze da su tim povodom preduzete neke aktivnosti. 

Glas javnosti/U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR