Glas Javnosti

ISTINA I BORBA ZA GRAĐANE NEMAJU CENU! Gospodo, OVO “GLAS” NIJE SAKRIO o “bratu Vesiću” i gradilištu u Humskoj ulici (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

“Glas javnosti” je objavio objašnjenje Dušana Petrovića, advokata beogradskih firmi “Avala invest” i “HOME FOR YOU”, koje žele da zidaju u Humskoj ulici 10.

U nadi da ne dođe do nesporazuma i da zaštitimo prava Beograđana, naša redakcija, uz pomoć stručnjaka, argumentovano kao i kroz seriju tekstova o gradilištu, odgovora pravnom zastupniku. Zanimljivo je da navedene firme nikada nisu odgovorile “Glasu”, iako su kontaktirane a potom i dobile imejl sa pitanjima.
Idemo redom, da pojasnimo šta je “Glas” istraživao i naravno sve objavio poštujući sve norme novinarstva…

  1. Gradiliše u Humskoj ulici, na parceli 3280/1 KO Savski Venac, preciznije u broju 10, nema građevinsku dozvolu. Gospodin, koji je bio prisutan na placu i rukovodio radovima, rekao je kako on sređuje sve papire vezane za izgradnju na tom placu. Istovremeno se pohvalio da je sa Goranom Vesićem kao brat i pokazao na mobilnom telefonu zajedničku fotografiju njega i zamenika gradonačelnika Beograda. Rekao je da zbog tog, bliskog odnosa između njega i Vesića, niko ne može da zatvori gradilište iako se bez građevinske dozvole i uz železnički tunel. To se pokazalo kao tačno jer i pored prijave građevinskoj inspekciji gradilište osam meseci nije bilo zatvoreno. Samo iz tog razloga je pomenut zamenik gradonačelnika koji je, inače, vrlo revnosan kod zatvaranja gradilišta sa bespravnom gradnjom. A, ovo u Humskoj je nekako osam meseci prevideo.


Gradilište je zatvoreno posle osam meseci radai i to tek posle tri teksta na našem portal. U isto vreme, Prvo osnovno tužilaštvo je tek posle pitanja novinara “Glasa” najavilo pokretanje istrage o spornom gradilištu.

  1. Rešenje koje ste dobili za rušenje postojećeg objekta u Humskoj ulici broj 10 ne dozvoljava da se na tom placu iskopa temeljna jama za novu zgradu, izvode betonski radovi u ciju obezbeđenja temeljne jame i izvode ostali radovi… To je potvrdila i građevinska inspekcija.
  2. Plan detalje regulacije koji pominjete uglavnom se odnosi na trasu novog metroa. Tehnički parametri određuju da svaka gradnja oko tunela mora biti odmaknuta na najmanje 25 metara od tunela, a nikako uz sam tunel. Zato je naša zabrinutost, vezana za urušavanje tunela i moguća iskakanja voza iz šina i pogibija i povređivanje većeg broja putnika voza. Da ste udarili u gredu tunela kopajući temelj potvrđuju i fotografije objavljene na našem portalu.
  3. Formiranje ulice Nićifora Dučića nije moguće jer je tunel pored vašeg placa plitak i sloj zemlje preko njega morao bi biti viši za nekoliko metara da bi ulica mogla da se napravi. Iz tog razloga je i postojeća ulica Nićifora Dučića, a na zahtev železnice, bila ukinuta i izbrisana iz spiska postojećih ulica Grada Beograda. Nasipanjem tolikog sloja zemlje da bi se formirala ulica napravilo bi se brdo koje bi bilo više od drugog sprata susedne zgrade. Da je tanak sloj zemlje iznad tunela mogu da potvrde i bageristi i svi radnici na gradilištu, ali i gore pomenute fotografije.
  4. Postojeća zgrada koju ste rušili, u vreme izgradnje tunela nije bila srušena jer je železnica bila u obavezi da stanarima obezbedi stanove. Ali, s obzirom da železnica ima monopol, sve i može da se uradi dok se neko ne zainteresuje da li se radi po propisu ili tek kada dođe do tragedije u tunelu. Sve ovo investitor je unapred znao pre nego što je počeo rušenje stare zgrade i zidanje nove tako da se ovaj građevinski projekat čini neverovatnim. Prodaja stanova sa te buduće gradnje je nezakonita ili je tu postojala neka skrivena namera investitora.


I za kraj... Hvala na ponudi da Vas kontaktiramo u toku procesnih radnji za izradu dokumentacije za izgradnju pa Vas molimo da nam za početak dostavite:

- Rešenje o formiranju građevinske parcele;

- Potvrdu o otkupu zemljišta od grada na kom investitor želi da zida (konverziju zemljišta ispod zgrade i ugovor o otkupu ostalog zemljišta sa parcele);

- Potvrda od Železnica Srbije da vam dozvoljava da zidate pored tunela nije validna, jer ne prikazuje pravo činjenično stanje na terenu. Sadašnja potvrda je neispravna jer je neko pogrešno izmerio udaljenje Vaše parcele od tunela. Potvrdu u tom delu ispravite da ne bi od nekih državnih organa ta greška bila pogrešno shvaćena.

Zahvaljujemo se ako nas budete obaveštavali o svim daljim radnjama koje preduzimate u cilju dobijanja građevinske dozvole.

Ne želimo nesporazum između nas već samo brinemo za dobrobit građana za razliku od nadležnih institucija kojima je to posao i koje obećavaju da će od sada biti revnosne.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR