Glas Javnosti

ZAKON VAŽI I ZA VESIĆA I NJEGOVU BRATIJU! Tužilaštvo "češlja" Humsku, a za muljanje sledi i do OSAM godina zatvora

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prvo osnovno tužilaštvo, posle pisanja "Glasa", najavilo je da će ispitati spornu gradnju u Humskoj 10. A, zakon kaže da za ovakvo bahato krivično delo sledi i do 22 godine zatvora plus novčana kazna.

Advokat Luka Labus za "Glas" pojašnjava koje su sankcije i kakvo su sve kršenje zakona počinili glavni likovi iz priče o Humskoj.

U Humskoj 10 u Beogradu se na nedozvoljenom mestu, i bez građevinske dozvole, gradi stambena zgrada. Stanovi u nepostojećoj zgradi već su rasprodati, a investitora je zaradio 6.000.000 evra. S obzirom da nemaju građevinsku dozvolu, ugovori o kupoprodaji stanova se ne mogu overiti kod notara, što je praksa kako bi bili validni, pa su zato svi ugovori overeni pečatom kompanije, što je u suprotnosti sa zakonom. 

Strah! Svi ćute!

Kao što smo ranije i pisali, a i proveravali, znak o zabrani gradnje je od pre neki dan sklonjen, a investitori su zakopavali rupe koje su vodile do grede tunela koju su potkopali. Ko je sklonio znak o zabrani, ne možemo da tvrdimo, ali svakako smo pitali i Ministarstvo građevine, infrastrukture i saobraćaja koji su nas uputili na odeljnje urbanizam, pa smo se i njima obratili. Takođe smo pitanja uputili i Gradskoj opštini Savski venac i Železnicama Srbije. Odgovor, međutim, nismo još dobili. 

- Zakonom o prometu nepokretnosti mora biti zaključen ugovor u pisanoj formi, u obliku potvrđene isprave, a za to je nadležan javni beležnik. Ovakva forma propisana je radi zaštite ugovornih strana, pre svega kupaca kao slabije strane. Ugovor o prometu nepokretnosti, koji nije zaključen u ovakvoj formi, nema pravno dejstvo odnosno ne obavezuje ugovorne strane - objašnjava za "Glas" advokat Labus.

Na pitanje o divljoj gradnji i nemanju građevinskih dozvola za izgradnju objekta, advokat odgovara da naš Krivični zakonik ima regulisan član, koji se time bavi.

- Za osnovno oblik krivičnog dela "divlje gradnje" propisana je zatvorska kazna do pet godina ukoliko delo izvrši investitor ili odgovorno lice u pravnom licu koje je investitor. Ukoliko je izdato rešenje o obustavi radova, a radovi se nastave, propisana kazna je od jedne do osam godina i novčana kazna - navodi Labus.


foto: Glas javnosti
Advokat kaže da je skidanje znaka sa gradilišta, takođe, inkriminisano kao krivično delo i propisano je članom 327 Krivičnog zakonika kao krivično delo skidanje i povreda službenog pečata i znaka. Za ovo je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine.

Obzirom da na spornoj lokaciji postoji problem jer se u neposrednoj blizini nalazi tunel kroz koji prolazi voz, a čiju su gredu pri kopanju investitori mogli da oštete, pitali smo advokata kako je to regulisano zakonom.
- Prilikom izgradnje objekta, izvođač radova mora da preduzme mere bezbednosti objekta, susednih objekta, saobraćaja, okoline i zaštitu životne sredine, a onaj ko ne postupi po tim propisima i opštepriznatim tehničkim pravilima, kaže advokat, i time izazove opasnost za život ili telo ljudi, ali i za imovinu većeg obima, kazniće se, po zakonu, zatvorom od tri meseca do pet godina - dodaje naš sagovornik.

Sva ova krivična dela ukupno bi počiniocu doneli osam godina robije. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR