Glas Javnosti

ISPRAVLJENA NEPRAVDA: Nakon reakcije države Srbije EU izbacila da je Tesla Hrvat

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nakon reakcije državnih organa Srbije na zvaničnoj internet prezentaciji Evropske unije izbačen je sporni deo teksta da je Nikola Tesla “čuveni Hrvat”.

Nakon reakcije državnih organa Srbije Nakon reakcije državnih organa Srbije  - Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva kulture i informisanja, na zvaničnoj internet prezentaciji Evropske unije izbačen je sporni deo teksta u “uglu za učenje”, u kome je bilo navedeno da je veliki američki naucnik srpskog porekla Nikola Tesla, rođen u nekadašnjem Ausgtrijskom carstvu, na teritoriji današnje Hrvatske, “čuveni Hrvat”.

Ministarstvo kulture izrazilo je zadovoljstvo zbog učinjene ispravke, prevashodno imajući u vidu, kako ističe, da je navedeni sadržaj interaktivna igra namenjena obrazovanju mladih.

“Nadamo se da se ovakve i slične greške više neće ponoviti, s obzirom da ovo nije prvi put da se u različitim okolnostima, a sa istim motivima, netačno prikazuje nacionalnost čuvenog svetskog naučnika”, poručuju iz Ministarstva.

Vest da je Srbija protestovala kod Evropske unije nakon što je u jednoj od njenih publikacija Nikola Tesla predstavljen kao Hrvat preneli s Njujork tajms, Blumberg i Vašington tajms i mnogi svetski mediji.

 Glas Amerike (VOA), Njujork tajms, Blumberg, Vašington tajms i više desetina američkih portala i TV stanica, kao i Toronto star, malezijski The Star i Taiwan News preneli su da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio protest Briselu, nakon što je na stranici EU za obrazovanje dece Tesla predstavljen kao "poznati Hrvat" i  "jedan od prvih ljudi koji je otkrio rendgenski snimak", za koga Njujork tajms podseća da je bio i rival Tomasa Edisona.

Tesla, Srbin rođen 1856. godine u tadašnjem Austrijskom carstvu, u Smiljanu, na teritoriji današnje Hrvatske, u porodici pravoslavnog sveštenika, veći deo života proveo je u inostranstvu, radeći najpre u Budimpešti i Parizu pre nego što je 1884. emigrirao u SAD, gde je dobio američko državljanstvo.

Svi ti mediji, uključujući i Dojče vele i Radio slobodna Evropa i Anadoliju, navode i da je ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević zatražio izvinjenje od EU zbog "lažnog" predstavljanja Teslinog porekla.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR