Glas Javnosti

ISPRAVILI NEPRAVDU PREMA PORODILJAMA! Zbog sramne odluke SNS Zaječara ne može narodu na oči

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prvobitna odluka odbornika vladajuće većine u Zaječaru o ukidanju novčane nadolnade za porodilje, doneta na skupštinskom zasedanju 29. novembra izazvala je žučnu raspravu na samoj sednici, a potom i burno reagovanje Zaječaraca na društvenim mrežama.

Tada je Predlogom odluke o dodatnoj zaštiti porodilja na teritoriji grada Zaječara predloženo je da ubuduće porodilja ima pravo na jednokratno davanje na trećerođeno i svako naredno dete u iznosu od 6.000 dinara. Ovom izmenom praktično je ukinuta jednokratna naknada porodilji za prvorođeno, odnosno drugorođeno dete na teritoriji grada Zaječara. Odbornici vladajuće SNS je bila da ova odluka za cilj ima proširenje porodice i stimulisanje parova koji već imaju dvoje dece, da se opredele za treće i četvrto dete. Odluka je izazvala žučnu raspravu na sednici, a potom i reagovanja na društvenim mrežama.

Pritisak javnosti ili sa neke druge strane, tek se Odluka o dodatnoj zaštiti porodilja na teritoriji grada Zaječara ponovo našla na dnevnom redu najpre Gradskog veća, a potom i sednice gradske Skupštine.
Tome su prethodile kosultacije gradonačelnika Zaječara Boška Ničića sa šefovima svih odborničkih grupa u Skupštini grada, i u prisustvu predsednika gradske Skupštine, a zbog kako se navodi na zvaničnom sajtu grada „grubih grešaka nadležnog Odeljenja Gradske uprave (Odeljenja za društvene delatnosti) i referenta koji je pripremao predlog izmena akata vezanih za dodatnu zaštitu porodilja na teritoriji grada Zaječara“ .
Konsultacije su sazvane radi „ pripreme hitne (redovne) sednice Skupštine grada kako bi se nedostaci otklonili i pokazalo da grad Zaječar, kao i mnogih godina u prošlosti, ima itekako i razumevanja i vodi brigu o porodiljama“.
-Dijalog relevantnih političkih činilaca, u današnjim uslovima življenja, je jedini način da doprinesemo da naš grad i građani bolje žive. Politikantsvo koje su pojedinci, iz minornih političkih grupacija, na osnovu glasina sa ovog sastanka plasirali u svojim medijima i na portalima, sigurno neće doprineti značaju i njihovoj političkoj snazi koliko se god oni trudili da pokažu da su zaslužni za promenu Odluke o dodatnoj zaštiti porodilja na teritoriji našeg grada – izjavio je tada gradonačelnik Boško Ničić.

Gradski većnici su jednoglasno poništili prethodnu odluku i usvojili predlog nove za koju je 9. decembra na sednici Skupštine grada glasalo 46 odbornika ( Skupština ima 50 odborničkih mesta). Novom odlukom predviđa se davanje grada od 30.000 dinara za prvo, 50.000 za drugo i 100.000 dinara za treće i svako naredno novorođenče, kao i skraćenje vremena prebivališta porodilje na teritoriji grada Zaječara sa tri godine na šest meseci.
-Ma koliko mi bili na suprotnim stranama, postoje teme o kojima moramo da razgovaramo pre Skupštine, postoje teme o kojima moramo da donesemo odluku koja se bazira na činjenicama i da ta odluka bude na korist svim građanima. To znači da neke odluke moramo da donesemo konsenzusom. Ova odluka je razvojna. Ulažemo u decu – kazao je prilikom skupštinske rasprave šef Odborničke grupe „Pobeda“ dr Nenad Ristović.

Iako je prošlo desetak dana o gradskim naknadama za porodilje se u Zaječaru i dalje priča.

Prema rečima opozicionog odbornika Miloša Stojadinovića lokalna samouprava je nedvosmisleno imala nameru da izdvajanja za ove naknade smanji, ali je zahvaljujući snažnoj reakciji opozicije u Skupštini i javnosti grada Zaječara sprečena u pokušaju da svoj cilj ostvari.

-Smatramo da je ovakvo ponašanje lokalne samouprave krajnje neodgovorno i da duguju izvinjenje građanima Zaječara. Da imaju imalo morala, predlagači ove odluke, bi morali da podnesu ostavke, ali smo i pored toga što znamo da se to neće desiti dokazali da je sve moguće kada se građani i opozicija udruže na istom zadatku – izjavio je Stojadinović za Danas.

Opozicioni odbornik Uglješa Đuričković smatra da je odluka o ukidanju naknada opravdano izazvala veliko nezadovoljstvo i gnev građana.

-Ni to ne bi dotaklo ovu vlast i nateralo je da ovu prvobitnu nakaradnu odluku izmeni, da ih bukvalno na to nije primorao poziv i glas sa republičkog nivoa koji ih je upozorio da nema smisla da dok Vlada povećava naknade za rođenje dece, lokalne vlasti ukidaju odluke o naknadama porodiljama – naglašava Đuričković.

Ističe i da je zastrašujuća činjenica da je neko ko upravlja gradom i rukovodi odgovornim funkcijama u stanju da bude toliko neodgovoran i da nije spreman da prizna grešku ni po koju cenu.

-Ovo je i dokaz da živimo u dva paralelna sveta, oni u svetu punom laži, obmana i prevara, a narod u drugom, realnom, oblikovanom posledicama njihovih loših odluka, a svi zajedno u svetu u kom je normalno da grad potroši na video nadzor 47 miliona ili desetine miliona na cveće i novogodišnja svetleća creva, a da nema ni deset miliona potrebnih za simbolične naknade porodiljama za rođenje dece. Izgleda da su Zaječaru potrebnije kamerice, nego deca – zaključuje Đuričković.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR