Glas Javnosti

BRUKA! Naprednjaci Zaječara ukinuli pomoć PORODILJAMA za prvo i drugo dete, broje tek od trećeg

Društvo
Autor: Glas javnosti

Najnovijom odlukom o dodatnoj zaštiti porodilja, ukinuta su jednokratna novčana davanja porodiljama za prvorođeno i drugorođeno dete na teritoriji grada Zaječara.

Ovu odluku izglasali su odbornici vladajuće većine na jučerašnjoj sednici Skupštine.

Najnovija odluka predviđa da ubuduće pravo na jednokratno novčano davanje ima porodilja za trećerođeno dete i svako naredno i to u iznosu od 60.000 dinara, prenosi zajecaronline.

Ovom, novom, Odlukom utvrđeno je da podnosilac zahteva mora da ima prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Zahečara najmanje 12 meseci pre rođenja deteta dok je do sada ta obaveza bila najmanje 3 godine.

Odluka o dodatnoj zaštiti porodilja prvi put je doneta 2014. godine a od tada je tri puta menjana i dopunjavana. Menjani su iznosi ali je do sada pravo na novčano davanje bilo predviđeno i za prvorođeno i drugorođeno dete, sve do danas kada je to pravo ukinuto.

Prema do sada važećoj odluci bilo je predviđeno da se za prvo dete izdvaja 30.000 dinara, za drugo 50.000 dinara, za treće dete 80.000 dinara i za četvrto i svako naredno rođeno dete 100.000 dinara, tako da su najnovijom odlukom “oštećene” i porodilje sa trećim i svakim narednim detetom jer su iznosi umanjeni u odnosu na dosada važeću odluku.

Predsednik Srbije Alekasandar Vučić najavio je prošle srede da će sve majke koje od Nove godine rode prvo dete ubuduće umesto 100.000 dinara pomoći dobijati 300.000 dinara, ali da će biti usvojene i brojne druge mere za podsticanje rađanja.

Vučić je kazao da će pomoć od 300.000 dinara biti dodeljena iz republičkog budžeta a da će grad Beograd i mnogi drugi gradovi nastaviti da pomažu porodiljama iz svojih budžeta.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR