Glas Javnosti

Intenziviranje kontrole malih boginja u Srbiji: Preporučene nove mere od strane Instituta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sa razvojem aktuelne epidemiološke situacije Institut za javno zdravlje Srbije će predlagati mere

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" nakon što je Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” potvrdio još jedan, treći po redu slučaj malih boginja kod deteta (8), koje je nevakcinisano i koje pohađa drugi razred osnovne škole, dostavio je zdravstvenim ustanovama predlog mera za pooštren nadzor nad malim boginjama na teritoriji Srbije

 

-Imajući u vidu epidemiološke karakteristike ove bolesti, obaveze prema Planu aktivnosti za odstranjivanje malih boginja u Republici Srbiji, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u saradnji sa Ministarstvom zdravlja  je dostavio zdravstvenim ustanovama predlog mera za pooštren nadzor nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije. Dodatne aktivnosti na teritoriji Beograda su i nulto izveštavanje iz nadzornih jedinica po proceduri aktivnog nadzora prema Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, odnosno Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, navodi se u saopštenju Instituta.

Dodaje se da će sa razvojem aktuelne epidemiološke situacije Institut za javno zdravlje Srbije predlagati mere u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, stručnim stavovima, preporukama Svetske zdravstvene organizacije, iz kojih je proistekao i usvojeni plan eliminacije morbila u Srbiji.

Podsetimo, prvi slučaj registrovan je početkom meseca kod dečaka koji se, po svemu sudeći zarazio od majke koja je virus prenela iz inostranstva. Oboje imaju tipičnu kliničku sliku i nisu vakcinisani. Sestra od dečaka, koja je vakcinisana, nema simptome bolesti. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR