Glas Javnosti

Male boginje registrovane i u Beogradu

Vesti
Autor: Glas javnosti

Broj obolelih od malih boginja u Srbiji porastao je na 36, a oboleli su, prvi put od pojave epidemije u januaru ove godine, registrovani i u Beogradu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Batut.

Na teritoriji glavnog grada Srbije registrovana su dva slučaja morbila. Prvi je potvrđen u petak kod deteta uzrasta četiri meseca, a dan kasnije potvrđeno je obolevanje i osobe stare 21 godinu, saopštio je Batut.

Prethodno su na teritoriji Novog Sada registrovana takođe dva slučaja morbila, kod nevakcinisane osobe uzrasta devet godina i osobe iz kontakta uzrasta 40 godina.

Najviše zaraženih je na teritoriji Smedereva gde su registrovana ukupno 32 slučaja morbila. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod dvoje obolele dece.

“Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike”, navodi se u saopštenju Batuta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR