Glas Javnosti

IMAMO LI RAZLOGA ZA PRAZNOVANJE? Da nam živi, živi rad… A radnici?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pred praznik rada i ove godine pitanje - imamo li razloga za praznovanje.

Statistika o smrtnim slučajevima i teškim povredama na radu je veoma loša, ocenjuju iz sidnikata Nezavisnost. Iz Ministarstva za rad uveravaju da su prošle godine znatno povećali broj inspekcijskih nadzora, da bi, kako kažu, upravo bezbednost radnika bila bolja.

Preko 60.000 puta došla je prošle godine inspekcija rada na vrata poslodavaca. Više od polovine tog broja bile su kontrole bezbednosti i zdravlja radnika. Kada se prošla uporedi sa 2020. godinom, to je za oko hiljadu i po više kontrola, naglašava ministarka rada. A sindikati odgovaraju da je uprkos hiljadama kontrola, statistika smrtnih slučajeva na radu loša.

Na radnom mestu poginulo je prošlo godine 70 radnika, pokazuju podaci sindikata Nezavisnost. Najveći broj smrtnih ishoda desio se, kažu, tokom rada u industriji, na žalost, uobičajeno na gradilištima.
Ljudi koji su život izgubili na radnom mestu ili su povređeni u najvećem broju slučajeva radili su na crno, ističe Čedanka Andrić iz sindikata Nezavisnost.


"I to upravo šalje poruku da radnici koji rade na crno nisu ni dovoljno obučeni za to, da na takvim gradilištima nemamo primenu mera za bezbedan i zdrav rad, što je ključ", upozorava ona.

Da li su i kako te mere zakazale u rudniku Soko, gde je 1. aprila poginulo osam rudara, i dalje zvanično ne znamo. Nema još zvaničnih izveštaja ni o tome šta se desilo u topionici firme Ziđin, gde je pre dva dana poginuo radnik.
Na pitanje da li je inspekcija bila u Boru i šta je zaključila, ministarka rada Darija Kisić kratko poručuje:
"Firma koju ste vi pomenuli i sve ostale su apsolutno jednake pred zakonom, a cilj države je da zaštiti sve svoje radnike."

I posle nekoliko pokušaja da osim niza floskula, čujemo i šta se zaista u Boru desilo i ko je za to odgovoran, ministarka Kisić opet samo kratko kaže:

"Pa bilo je pre dva dana, dobijena je prijava, i u toku je inspekcijski nadzor. U ovom momentu ne mogu bilo kakvi drugi podaci da se iznose."
Za bezbednost su, priznaje Miloš Nenezić iz Unije poslodavaca, delom odgovorni i sami poslodavci, ali uveren je i da do nesreća dolazi zbog nedovoljno kvalifikovanih radnika.


"Prekvalifikacije jesu rešenje, ali nisu kvalitetno rešenje. Ono što nam je neophodno je da započetu reformu obrazovanja napravimo što kvalitetnije, što bolje i što pre", smatra Nenezić.

Morao bi i da se menja Zakon o bezbednosti na radu, poručuju sindikati. Očekuju da nacrt zakona Vlada usvoji krajem godine. Ni postojeći nije loš, misli predstavnica Nezavisnosti, samo kada bi se primenjivao i kada sudovi ne bi umanjivali kazne za poslodavce pod izgovorom da tako čuvaju firmu.

"Mislimo da kada bi krivično odgovarali oni poslodavci kod kojih se dese teške i smrtne povrede, da bi to ipak bila poruka da se tako neobezbeđen rad ne isplati", ocenjuje Čedanka Andrić, piše N1.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR